Умови аукціону щодо оренди Житнього ринку можуть бути навмисно «заточені» під конкретного кандидата, про це повідомляють у розслідуванні NGL.Media.

що відбувається:

У березні стало відомо, що Житній ринок на Подолі в Києві планують здати в оренду на 15 років. Відповідне оголошення опублікували на Національній електронній біржі.

Початкова ціна оренди будівлі становила 2,5 мільйона гривень (близько 220 гривень за квадратний метр). А у межах угоди орендар за власні кошти повинен провести капітальний ремонт або реконструкцію ринку. На прийом пропозицій відвели мінімально допустимі за законом п’ять днів.

Шеф-кухар й активіст Євген Клопотенко, який виступав за збереження Житнього ринку, висловив занепокоєння, що обʼєкт навмисно доводять до занепаду, щоби потім перетворити на «черговий бездушний ТРЦ» чи висотку-мурашник. Він закликав усіх, хто переймається долею ринку, взяти участь у конкурсі.

21 березня міський голова Віталій Кличко повідомив, що термін подачі заяв на аукціон щодо оренду Житнього ринку подовжать. За законною процедурою оголосять про нові торги, до яких потенційні інвестори матимуть максимальний за законом термін для подачі заяв – 25 днів до відкритого аукціону. Водночас вимоги до майбутнього орендаря не змінили. Поки аукціон зовсім скасували.

Засновник і виконавчий директор інвестиційної компанії Inzhur Андрій Журжій вважає, що жоден реальний інвестор без гарантій від місцевої влади про приватизацію об'єкту не піде на аукціон, адже такі умови не принесуть йому нічого, окрім збитків.

«Реконструкція ринку обійдеться орендарю близько 304 мільйони гривень за сьогоднішнім курсом валюти. Загалом за 15 років орендар з урахуванням реконструкції, орендних платежів з ПДВ, компенсацією земельного податку зобов’язаний виплатити майже 867 мільйонів гривень.

Після завершення реконструкції, яка триватиме орієнтовно два роки, загальна площа, яку можна буде здати в суборенду, складе близько 4847 м². Щоб повернути перераховані інвестиції, орендар має здавати один квадратний метр за 30 доларів в місяць впродовж 13 років. Якщо ми говоримо про ринок, а не елітний торговий центр, то я не розумію, хто буде платити таку оренду», – каже Журжій.

Відповідно до закону про приватизацію державного і комунального майна, орендар має право викупити будівлю за ціною оцінки, якщо впродовж трьох років виконає роботи з поліпшення майна на суму не менше 25% його вартості.

Потенційний переможець:

Журналісти зазначають, що умови аукціону можуть бути навмисно «заточені» під ТОВ «Танджерін». Компанія уже орендує другий поверх Житнього ринку з лютого 2022 року. Тоді торги провели між компаніями ТОВ «Танджерін», «Артелі» й Тавата». Ці компанії виявилися взаємопов'язаними, й зараз Антимонопольний комітет розслідує справу про можливу змову.

Крім того «Танджерін» не платить кошти за оренду уже понад півтора року. Влітку 2022 року ДСНС заборонила експлуатацію будівлі через порушення правил пожежної безпеки. Через те, що балансоутримувач допустив ці порушення і вчасно їх не усунув, компанія нібито не має можливості користуватися орендованим майном. Відповідно, платити за нього також не повинна, зазнають ЗМІ.

Компанію «Танджерін» у 2022 році повʼязували з мережею ресторанів Tarantino Family бізнесмена Дмитра Федотенкова. У вересні 2023 році директором і засновником мережі став Валерій Аракчеєв, який у сервісі GetСontact записаний як «Помощник депутата», «Валера от Ищенко», «Помічник Іщенка».

Валерій Аракчеєв також є директором ТОВ «Є-груп Тетяни Євстратової» – сестри ексдепутата Валерія Іщенка. У минулому Аракчеєв також був керівником кількох інших компаній, які належали Іщенку або членам його родини, зазначають журналісти.

Валерій Іщенко у 2008 році став депутатом Київської міськради від блоку Віталія Кличка, а у 2012 році потрапив до парламенту за списками партії «Удар». У 2014 році Іщенко знову став нардепом, але уже від блоку Петра Порошенка.

   

Про плани реконструкції Житнього ринку говорять ще з 2017 року. Хотіли трансформувати й простір довкола ринку: концепцію представляло архітектурне бюро Сергія Махна. Але востаннє комплексний ремонт Житнього ринку здійснювали ще в 1980 році, тобто тоді, коли його ввели в експлуатацію.

Редакція The Village Україна поговорила з директоркою урбан-бюро Big City Lab Вікторією Тітовою, яка хотіла б розробити концепт для Житнього ринку, і з модераторкою сусідської спільноти «Подоляночка» Анастасією Нагірняк, яка пояснює, чому співпраця з громадою потрібна не лише потенційним орендарям ринку, але й місту.

Про умови оренди Житнього ринку ми також запитали директора підприємства, а раніше зібрали всю хронологію за 10 років того, що відбувається на ринку.