У «Дії» вже можна подати заяви до міжнародного реєстру збитків про пошкодження й руйнування житла, завданих російською агресією, пише Мінцифри. Відсьогодні реєстр почав роботу в Гаазі.

На першому етапі українці можуть подати в «Дії» заяви про знищені або пошкоджені приватні, дачні й садові будинки, квартири й інші житлові приміщення. Для цього треба бути власником майна, що зареєстроване в Державному реєстрі речових прав (ДРРП), і мати акт про обстеження від місцевої влади.

Згодом заяви зможуть подати й інші власники зруйнованого чи пошкодженого майна, зокрема ті, чия нерухомість розташована на тимчасово окупованих територіях, кажуть у міністерстві.

Крім того, додадуть можливість задокументувати в міжнародному реєстрі збитків вимушене переміщення, шкоду життю, здоровʼю, тортури й сексуальне насильство. Заяви зможуть подавати також бізнес і держава.

Щоби скористатися сервісом у «Дії», треба оновити застосунок. Дані реєстру покажуть реальні масштаби збитків і стануть основою для майбутніх репарацій, коментують у Мінцифри. 

За прогнозами, лише в сегменті житла до реєстру надійде від 300 до 600 тисяч заяв від постраждалих, коментує премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Загалом очікують до 8 мільйонів заяв від усіх, кого так чи так торкнулася війна.

За даними «Опендатабот», станом кінець березня 2024 року щонайменше 397 рішень винесли українські суди щодо відшкодування шкоди, завданої військовою агресією РФ. Кількість таких справ зростає: у 2022-му їх було 44, а у 2023 році — 262 рішення. За три місяці 2024 року до реєстру додали ще 91 таке судове рішення.

Більшість рішень стосується стягнень на користь громадян – 292, ще 105 рішень винесли на користь бізнесу. Зокрема, у 2024 році вже розглядають щонайменше 487 справ проти РФ, з них 310 справ порушені громадянами й 177 бізнесом.

 

У травні 2023 року Рада Європи створила міжнародний реєстр збитків, яких Росія завдала Україні з початку повномасштабного військового вторгнення. Реєстр збитків від російської агресії діє в Нідерландах. 

У березні 2024 року в Києві відкрили офіс реєстру збитків. Тут працюватимуть близько десяти людей, зокрема юристи й комунікаційники. Згодом планують впровадити подачу заяв на відшкодовування у місцевих ЦНАП.

Обкладинка й фото: Мінцифри, «Опендатабот»