Канада планує забезпечити кожну з девʼяти мільйонів жінок репродуктивного віку в країні безплатними контрацептивами, а також надати всім канадцям доступ до безплатних ліків від діабету.

Жінки зможуть обрати протизаплідний засіб, який підходить їм найбільше, незалежно від доходів. Ідеться про протизаплідні таблетки, внутрішньоматкові спіралі й навіть екстерну контрацепцію, додає міністерка фінансів Христя Фріланд.

«Ми подбаємо про те, щоб жінки мали свободу планувати майбутнє й вибирати, коли вони хочуть створювати сімʼю. Канадці ніколи не мають вибирати між здоровʼям й оплатою рахунків», – каже заступниця міністра охорони здоровʼя Канади Яара Сакс.

Урядовці також порахували вартість контрацептивів на одну пацієнтку щороку. На пероральні протизаплідні таблетки для однієї людини потрібно близько 222 доларів, а на гормональні внутрішньоматкові спіралі – близько 370. Натомість одна пігулка екстерної контрацепції коштує 22 долари.

Ця ініціатива стане частиною майбутнього бюджету Канади на 2024 рік. Його планують подати на розгляд нижньої палати парламенту вже 16 квітня.