Україна переходить на «літній» час у ніч на 31 березня, тобто стрілки годинників о 3:00 потрібно перевести на годину вперед (на гаджетах час має змінитися автоматично).

Більшість адаптується до переходу на новий час непомітно для здоров’я, але люди, які мають серцево-судинні захворювання і літній вік, адаптуються повільніше. Крім того, важче адаптація дається тим, чия робота потребує ранніх підйомів і підвищеної концентрації уваги.

Якщо не допомогти «внутрішньому годиннику» нормалізувати циркадні ритми сну, то можуть знижуватися когнітивні функції, а також підвищуються ризики серцево-судинних захворювань і ті, що пов’язані з розладами ментального здоров’я: тривога, депресія, погіршення настрою. Також зміна світлового дня може спричиняти дратівливість та відчуття стомленості.

Що можна зробити, щоби перевести «внутрішній годинник»

  • Якщо в понеділок треба вставати о 7:00, можна почати «перехід» заздалегідь і поставити в неділю будильник, наприклад, на 7:20 – тоді на наступний день прокинутися буде легше.
  • Більше бувати на свіжому повітрі вдень, не забувати про фізичну активність. Водночас інтенсивно тренуватися треба не пізніше, ніж за чотири години до засинання.
  • Не нехтувати сніданками, а також вечеряти в один і той самий час, бо цикли сну й спосіб харчування пов’язані між собою.
  • Дотримуватися гігієни сну: відкласти телефон щонайменше за годину до сну, почитати книгу замість скролінгу перед сном, приглушити світло, прийняти теплий душ.
  • Людям, які мають захворювання серцево-судинної системи, слід уважно контролювати тиск, не пропускати прийом медикаментів і за потреби – обговорити ризики із сімейним лікарем.

Сомнологиня Дар’я Пилипенко не радить спеціально готуватися до переведення стілок годинника, бо здорова людина адаптується до нового часу протягом 24 годин. Також не варто відсипатися на вихідних напередодні. Загалом переналаштування на новий час може тривати до тижня, каже сомнологиня.

Вона також наводить статистику, згідно з якою 63% людей кажуть, що вони відчувають втому та сонливість після переведення годинника. Також на 20% збільшується кількість ДТП після переходу на «літній» час.

Час відправлення та прибуття поїздів у квитках вказують вже з урахуванням переведення годинника, зазначають в «Укрзалізниці».

   

У 2021 році Верховна Рада могла ухвалити скасування переходу на «літній» час, але для цього не вистачило голосів. Серед аргументів авторів законопроєкту – те, що переведення стрілок негативно вливає на біологічні ритми людини, знижує працездатність, загострює ризик виникнення хвороб, не допомагає енергозбереженню. Крім того, на думку авторів законопроєкту, встановлення й закріплення на всій території країни єдиного київського часу дозволить зміцнити безпекові позиції України стосовно РФ, яка встановила свій час на окупованих територіях.

У 2018 році Європейська комісія опитала 4,6 мільйона громадян Євросоюзу, 80% із них висловилися проти переведення стрілок, але поки що країни ЄС все-таки переводять годинники.

В останню неділю березня Україна переходить на «літній» час, а кожної останньої неділі жовтня повертається на «зимовий», тобто свій стандартний поясний час.