Команда проєкту «Наше місце» представила попередні візуалізації, як може виглядати Панський парк у Макарові. Про це ідеться в матеріалі The Village Україна «Макарів був зруйнований на 40%. Як команда «Наше місце» повертає його до життя разом із громадою»

Частина Панського парку зараз маргіналізована, але має потенціал, вважають у команді. Там уже є кафе, дитяча й спортивна інфраструктура, краєзнавчий музей на збереженому Городищі, оточеному ровом, річка з пляжем і біорізноманіттям, описують у команді.

Що пропонують зробити ще

Городище – одна з найдавніших археологічних пам’яток  Київської Русі, де в радянські часи працював кінотеатр під відкритим небом – стане простором для проведення майстеркласів із ремісництва, виставок і локальних свят. Городище планують поєднати з громадським простором на березі річки Здвиж. 

Схил між просторами хочуть перетворити із перешкоди на інклюзивний пандус (який може бути не лише безбезбар’єним, але й мультифункціональним).

Амфітеатр-пірс – конструкція із пірсом-платформою й місцями для сидіння кількох рівнів. Призначений для активного відпочинку (каякінг, стрибки у воду, плавання), а також проведення культурних й освітніх заходів. Також хочуть створювати ізольовані пірси, де можна буде зайнятися риболовлею, йогою чи помедитувати.

Будинок ветеранів називають «місцем зібрання навколо ватри». Він буде розташований на локації, ізольованій від берега очеретом, але з доступом через місток. Орієнтовано всередині можуть перебувати 12 людей (із можливістю ночівлі й відпочинку). Крім того, мають звести спортивно-реабілітаційний центр (ділянку виділять на території спортивного комплексу).

Крім того, облаштують літню терасу, зону фонтану (надати нових функцій уже наявному) і пляж зі спортивними активностями (волейбол, фрізбі, водне поло). 

Поки що планують реалізувати лише першу частину проєкту й побудувати амфітеатр-пірс. Для початку будівельних робіт вже проводять геологічні вишукування. Проєкт ініціювала та фінансує група дорожньо-будівельних компаній RDS. Над розробкою проєкту амфітеатру та концепції всієї набережної парку працює архітектурна студія Space Odyssey.

   

Макарів – селище міського типу [яке згідно із новим законопроєктом має стати містом] Бучанського району Київської області, розташоване на березі річки Здвиж, яке перебувало під російською окупацією 33 дні. Містечко розташоване приблизно в годині їзди від Києва, там живе близько 15 000 людей. За підрахунками KSE, інфраструктура Макарова зазнала збитків на суму 133,5 мільйона доларів.

Крім ревіталізації частини Панського парку, команда проєкту «Нашого місця», куди увійшли, зокрема, співзасновники проєктів «Агенти змін» і Peremebli, також проводила тактичні інтервенції та м’які втручання. Одне з них – встановлення легкого дерев’яного амфітеатру разом зі студентами Харківської школи архітектури. Навіщо потрібні м’які втручання, ми розповідали за посиланням.

Обкладинка й фото: надані командою проєкту «Наше місце» для The Village Україна