Арку свободи українського народу (Арку дружби народів) недостатньо перейменувати, її потрібно демонтувати, йдеться у висновку експертів Інституту національної пам’яті.

Під час експертизи оцінювали відповідність Арки дружби народів вимогам закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Монумент, який символізує «воєзз’єднання України з Росією», встановили на території Хрещатого парку в 1982 році. Під час відкриття, приуроченого до 65-ої річниці Жовтневого перевороту, центральним елементом були фігури двох робітників, українця та росіянина, який тримають над головами стрічку з орденом «Дружби Народів» .

Трохи далі встановили стелу з багатофігурною групою, у центрі якої розмістили постаті гетьмана Богдана Хмельницького та московського посла Василя Бутурліна. Скульптурні групи з’єднали аркою заввишки 35 метрів, що мала символізувати єднання «братських республік Радянського Союзу».

На думку експертів, цей архітектурний комплекс, попри перейменування, залишається втіленням пропагандистської ідеї про «возз’єднання» України з Росією у 1654 році, коли відбулася Переяславська угода. «Практично одразу після встановлення монументу за ним закріпилася неофіційна назва «Ярмо народів», ‒ коментують у Інституті нацпам’яті.

Там пояснюють, що міф про «возз’єднання» не відповідає історичним реаліям, а Переяславська угода була військово-політичним союзом, укладеним між Богданом Хмельницьким та московським царем. Цей міф використовували в радянські часи поряд із ідеологемою про Київську Русь як «колиску братніх народів».

Таким чином радянська пропаганда намагалася насамперед знівелювати пам’ять про українські державницькі традиції (часів Національно-визвольної війни 1648-1657 років та Української революції 1917‒1921 років), кажуть експерти. В умовах повномасштабної війни цей міф також використовують для обґрунтування «законності» путінських територіальних претензій, пояснюють у Інституті нацпам’яті.

Там підсумовують, що монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України. Згідно з висновком експертів, Арка дружби народів належить до символіки російської імперської політики й підлягає цілковитому демонтажу.

   

Можливий демонтаж арки й памʼятників під нею обговорюють майже десяток років. У 2018 році на арці зʼявилася тріщина – так хотіли привернути увагу до втримання українських політвʼязнів у Росії. За день до повномасштабної війни редакція The Village Україна публікувала текст, де запитувала в митців, дослідників мистецтва, істориків і чиновників, що потрібно робити з Аркою дружби народів.

Радянську скульптуру двох робітників, встановлену як символ «возз’єднання України та Росії», демонтували 26 квітня 2022 року. Під час демонтажу в однієї з фігур відвалилася голова (мер Києва зазначив, що саме в робітника-росіянина). Щоб зняти памʼятник, довелося спиляли його основу, бо постамент не піддався. Другу скульптурну композицію, яка зображувала Переяславську раду, спочатку закрили опоряджувальними матеріалами, щоби розібрати згодом.

У травні 2022 року Арку дружби народів перейменували на Арку свободи українського народу. Під аркою також пропонували встановити 15-метрову скульптуру «Привида Києва» або іншу скульптуру, виготовлену з бронзи від демонтованого пам’ятника. Нова скульптура символізувала би єдину Україну.