Для відкриття нових станцій київської кільцевої електрички на Оболоні та Либідській не знайшли інвестора. Про це ідеться в матеріалі The Village Україна «Оновленій електричці два роки. Яким може бути міський транспорт, якщо ним керує не Київ».

Станція на Либідській

Передусім хотіли облаштувати станцію на Либідській, бо там «величезний хаб – метро, автобуси, автовокзал», повідомив у інтерв’ю The Village Україна керівник із пасажирських комунікацій і клієнтського сервісу УЗ Олександр Шевченко.

Утім, за його словами, «це складне й дороге рішення». Щоб облаштувати нову станцію на Либідській, потрібно буде перекрити частину колій, пустити багато потягів в об’їзд, добудувати технічну колію та перекрити річку в окремих місцях.

«Укрзалізниця» шукала інвестора для цього проєкту серед забудовників, але вони не відгукнулися. Тому проєкт не реалізовуватимуть під час повномасштабної війни.

«Ми говоримо про інвестицію, яка вимірюється мільйонами, а ефект від якої поміряти буде важко. Коли ми вели перемовини, колапсу з метро ще не було. Можливо, зараз відповідь була би іншою. Але поки ми цю ідею поклали на безвік», – кажуть в УЗ. 

Станція на Оболоні

На Оболоні нову станцію могли би облаштувати біля розважального центру Blockbuster Mall по сусідству з «Почайною».

«Там поряд три ЖК і Blockbuster у пішій доступності. Але ефективність цієї станції треба перевіряти. Якщо будувати інфраструктуру, вона має бути аргументована пасажиропотоком, що вже є на сьогодні, – зауважує Шевченко. – Залізниця точно не буде під час війни інвестувати в розбудову цих станцій. Але ми готові вести діалог як із містом, так і з приватними інвесторами як щодо Либідської, так і щодо Оболоні». 

Ще одна нова станція потенційно могла би бути біля КПІ – залізничні колії проходять повз станцію швидкісного трамвая «Політехнічна». «Але там ще важче з погляду інфраструктури, бо там тече річка [Либідь] і треба було би її забудувати. Але якщо було би стратегічне бачення розвитку міста, то можна було би там ще одну станцію зробити, щоб було сполучення зі швидкісним трамваєм», – додають в «Укрзалізниці». 

   

У квітні 2023 року стало відомо, що «Укрзалізниця» розглядає створення додаткових зупинок у міської кільцевої електрички – поряд із Либідською площею й на Оболоні. Для цього вели перемовини із ТРЦ і ЖК, які розташовані біля потенційних станцій.

Обкладинка: Серж Хуцану для The Village Україна