Мініскульптуру «Герої» відкрили на Аскольдовій могилі у Києві в межах проєкту «Шукай!»

У мініскульптурі відобразили воїна, який прихилив коліно перед українським прапором. «Щоб роздивитися цю скульптурку, потрібно також прихилити коліно – вона спеціально встановлена на такій низькій висоті», – кажуть автори проєкту. Мініскульптуру «Герої» створив Юрій Білявський.

«Герої» встановили саме на Аскольдовій могилі, оскільки вона «стала місцем вшанування нових українських героїв». У 19 столітті тут знаходився некрополь відомих киян, а в лютому 1918 року на цьому місці поховали героїв Крут, які обороняли Київ від більшовицької навали. Зараз на Аскольдовій могилі є чотири поховання часів незалежної України:

  • Герой України Олександр Клітинський – учасник Революції гідності, один із Небесної Сотні;
  • Кавалер ордена Данила Галицького Марко Паславський – солдат резервного батальйону «Донбас» Нацгвардії України, загинув під час визволення Іловайська;
  • Герой України Дмитро Да Вінчі Коцюбайло – командир батальйону «Вовки Да Вінчі»;
  • Кавалер ордена «За мужність» ІІ та ІІІ ступеня, капітан, льотчик-винищувач, один із «Привидів Києва»Андрій Пільщиков

«Я хочу, щоб люди приходили сюди самі, приводили своїх дітей, знайомих, які завітали з інших міст, й іноземних гостей. Я хочу, щоб вони фотографували цю скульптурку, поширювали ці фото в мережі й у такий спосіб переповідали іншим історії про те, як виборюється наша свобода», – каже авторка прєкту «Шукай!» Юлія Бевзенко.

Скульптуру виготовили та встановили за кошти всіх меценатів проєкту «Шукай!» Меценати також зібрали 450 тисяч гривень, які передадуть підрозділу «На Щиті». Кошти планують витратити на відновлення й своєчасне технічне обслуговування спеціалізованих автівок.

 

«Шукай!» – це проєкт Юлії Бевзенко, заснований у 2018 році. Він розповідає про історію Києва в бронзових мініскульптурах. Наразі на вулицях міста можна зустріли 42 мініскульптури.

The Village Україна розпитували Юлію Бевзенко про те, чому вона називає себе «менеджеркою Києва», як обирає локації для проєкту «Шукай!» і що розповідала Девіду Леттерману, коли той приїздив до Києва.