Фундаменти палацу гетьмана Кирила Розумовського на вулиці Івана Мазепи, 3-В, у Києві заливають бетоном, пише «Цегла».

 

 

Місцеві мешканці викликали поліцію й написали звернення, щоб зупинити будівництво. Поліція відреагувала на звернення й призупинила роботи, але забудовник продовжує будівництво.

 

 

«Роботи, які виконують, руйнують не лише унікальні фундаменти, а й будинок поруч, що також є пам’яткою архітектури й містобудування», – зазначає «Цегла».

Інститут археології НАН України офіційно звернувся до Мінкульту й забудовника щодо дослідження та вивчення археологічної знахідки. Однак на звернення відповіді не отримали.

   

У березні 2024 року фундаменти палацу Кирила Розумовського, зокрема будівлі інженерних служб Київської фортеці 19 століття на Печерську, почали розбирати під виглядом ремонту.

Забудовник ТОВ «Собі» отримав дозвіл на проведення капітального ремонту, у межах якого почав зносити будівлі, розбирати фундаменти й уже почав нове будівництво, зазначав активіст Дмитро Перов.

   

Будинки є частиною фортифікаційного комплексу Микільської брами, більш відомої сьогодні за проєктом реновації Арсенальної площі. Микільська брама – частина київської фортифікаційної системи ХІХ століття, головний, парадний в’їзд на територію фортеці. Розташована в Києві, на вулиці Івана Мазепи, 1. Пам’ятка архітектури національного значення.

Фото: «Цегла»