«Живу стіну» за шведським аналогом облаштують на «найвідвідуванішому музеї України», розповідає в коментарі The Village Україна директор департаменту захисту довкілля та адаптації до змін клімату КМДА Олександр Возний. 

Від містян отримали близько 200 пропозицій щодо можливого розміщення «живої стіни» (опитування запустили в листопаді). Багато варіантів довелося відкинути, бо запропоновані будівлі мали захисний статус, або з їхніми власниками не вдалося налагодити контакт, розповідає Возний. «Треба не лише знайти стіну, але й потім доглядати за нею», – додає очільник департаменту. Проєкт хочуть реалізувати у 2024 році, утім, точного місця поки не називають.

Приклад такої стіни за шведським аналогом. Фото: Олександр Возний

Інші природоохоронні рішення, які реалізували й будуть реалізовувати у 2024 році 

Вертикальне озеленення

Понад тисячу паростків в’юнкого винограду висадили на фасадах будівель в усіх десяти районах Києва. За словами Возного, про повноцінні результати можна буде говорити років за п’ять. Нових саджанців видавати киянам поки не планують, але якщо буде запит, то шукатимуть фінансування, зазначає Возний.

 

 

Експеримент із висаджуванням в’юнкого винограду на зупинках себе не виправдав, бо рослина вимерзає на металоконструкціях, додає очільник департаменту.

Дощові канави

Раніше в департаменті повідомляли, що облаштовуватимуть дощові садки, але згодом вирішили, що дощові канави вздовж доріг будуть більш бюджетним рішенням, каже Олександр Возний. Для цього департамент вивчав досвід Данії (там дощові садки мають складні інженерні споруди з безліччю труб і резервуарів).

Дощові канави братимуть на себе частину води й розвантажуватимуть каналізацію під час «залпових злив». Коли вода стікатиме за сильного дощу, такі дощові канави через поворот мають її спрямовувати на зелені зони, де буде облаштований дренаж і висаджені рослини, які комфортно почуватимуть себе і з водою, і в разі її відсутності, пояснює Возний.

Зелені трамвайні колії

Разом із департаментом транспорту зараз опрацьовують варіанти, де можна облаштувати зелені трамвайні колії. За словами Возного, це будуть невеликі ділянки, де висаджуватимуть частково траву, частково – сукуленти. Якщо експеримент буде успішним, його масштабуватимуть.

Рослинність на коліях зменшує нагрівання рейок, сприяє очищенню повітря від твердих частинок пилу й зниженню шуму. Крім того, зелені колії здатні накопичувати до 70% дощової води, а це запобігає підтопленню.

Також облаштовуватимуть парклети. «Наприклад, біля будівлі департаменту є два центри протезування, але немає жодної лавки, де могли би почекати люди, які йдуть в ці центри. Тому передусім ми будемо облаштовувати парклети в таких місцях», – каже Возний. Також зелені зони, передусім перед лікарнями, де військові проходять лікування й реабілітацію, хочуть реконструювати з дотриманням вимог безбар’єрності.

   

Як адаптувати місто до кліматичної кризи: редакція The Village Україна зібрала 11 природоохоронних рішень разом із фахівчинями відділу клімату ГО «Екодія». Серед таких рішень, зокрема, кишенськові парки, живоплоти, зелені вуличні меблі, зелені дахи, міські сади й городи.