У Києві оновлять норми розміщення МАФів, ідеться в проєкті рішення КМДА. Регулюватимуть також розміщення станцій зарядження електромобілів, платіжних пристроїв, автоматів із продажу товарів, вендингових автоматів і поштоматів.

Де заборонять встановлювати МАФи

  • В охоронних зонах інженерних мереж (комунікацій) і в межах червоних ліній вулиць і доріг.
  • Біля фасадів адміністративних і культових будівель, безпосередньо біля памʼятників, фонтанів, клумб, оглядових і панорамних майданчиків, скульптурних й інших елементів оздоблення будинків і декоративного благоустрою.
  • Біля наземних споруд метрополітену, входів станцій, а також суміщених підземних переходів.
  • На пішохідних доріжках й алеях.

Чинні договори не поновлюватимуть, а нові укладатимуть з підприємцями на 5–10 років. Це регулюватиме КП «Київ. Прозоро» (на базі КП «ЛІК»).

Також забезпечать законне підключення до електромережі та встановлять 3 000 терміналів, поштоматів і ведингових систем, коментують у департаменті територіального контролю Києва. 

80% суми від оренди зараховуватимуть до загального фонду бюджету міста. Таке рішення має збільшити додаткові надходження до 1 мільярда гривень у 2026 році. 

 

Упродовж зими в Києві демонтували майже 900 незаконних елементів благоустрою. Прибрали майже 230 одиниць незаконно розміщених тимчасових споруд і МАФів, а також 119 засобів пересувної торгівлі, 174 сезонні тимчасові споруди й понад 360 інших елементів благоустрою.

   

Протягом 2023 року в Києві демонтували майже пʼять тисяч МАФів. Це майже дві тисячі продуктових яток, парасоль і торговельних наметів, понад 1350 різних тимчасових споруд і 702 засоби пересувної торгівлі.

Обкладинка: департамент територіального контролю Києва