Європейські стандарти догляду за деревами можуть почати працювати в Києві до кінця 2024 року, розповідає в коментарі The Village Україна директор департаменту захисту довкілля та адаптації до змін клімату КМДА Олександр Возний.

Ці стандарти складаються з трьох блоків, що описують висадження дерев, їхню обрізання й механічну стабілізацію. До розроблення цих стандартів були долучені 12 професійних організацій й 11 країн ЄС. Департамент разом з Асоціацією міст України забезпечили переклад стандартів українською. Для цього співпрацювали з польськими колегами, фахівцями зі Львова й з київського ботсаду імені Гришка. Водночас окремо для України стандарти не адаптували.

Поки що європейські стандарти догляду за деревами не обов’язкові для виконання «Київзеленбудом» і комунальними підприємствами з утримання зелених насаджень у районах, бо не мають дії нормативного акту, зазначає Возний. Для того, щоби стандарти запрацювали, потрібно внести зміни до Правил благоустрою Києва. 

За словами очільника департаменту, це досить тривала процедура, яка в оптимальному варіанті займає до року часу. Тобто Київрада зможе підтримати зміни лише наприкінці 2024 року, якщо стандарти пройдуть усі необхідні юридичні процедури, додає Возний.

Зараз «Київзеленбуд» і комунальні підприємства по утриманню зелених насаджень керуються Правилами утримання зелених насаджень 2006 року. «За 18 років відбулося багато змін, зокрема й у стандартах висадження, обрізання дерев і догляду за ними», – коментує Олександр Возний.

   

Редакція The Village Україна запитала в арбориста (або «деревного хірурга») Володимира Ветроградського, як він координує роботу з комунальними службами, як ухвалює рішення про те, чи можна зберегти дерево, і чи працюють у Києві нові стандарти догляду за деревами.

Фото: Вікторія Кудряшова для The Village Україна