У Києві розробили новий порядок встановлення меморіальних дошок у місті, зазначає заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда. Відповідний проєкт зареєстрували в Київраді.

У новому порядку запровадили спрощену процедуру розміщення меморіальних таблиць для загиблих військових. Також встановили чіткі вимоги до художнього оформлення, розміщення, утримання й обліку дощок.

Зокрема, пропонують зменшити кількість потрібних документів для встановлення меморіальної таблиці й надати повноваження розглядати звернення райдержадміністраціям. А також планують затвердити єдиний зразок меморіальної дошки на честь загиблих військових, що дозволить започаткувати концепцію меморіалізації загиблих у російсько-українській війні.

Київрада також ухвалюватиме рішення про норми встановлення меморіальних дошок у центральній частині столиці, буферної зони об’єктів усесвітньої спадщини, і на будинках-пам’ятках архітектури.

У 2023 році кількість звернень щодо встановлення пам’ятних знаків у столиці збільшилася вшестеро, як порівняти з 2021 роком. Клопотань про встановлення дошок і пам’ятних знаків на честь загиблих захисників у 2021 році було 14% від загальної кількості, а за 2023 рік – уже 71%, прокоментувала Хонда.

Проєкт-рішення розробляла підготовча група, до якої ввійшли депутати всіх фракцій, представники профільних департаментів, районних державних адміністрацій і «Київ мілітарі хабу».

   

У Львові затвердили вигляд і порядок встановлення меморіальних таблиць загиблим захисникам у жовтні 2023 року. Виконавчий комітет уніфікував два варіанти меморіальних таблиць. Над взірцями працювали разом з архітекторами.

   

Співзасновник і дизайнер «Агентів змін» Олександр Колодько розробив дизайн меморіальних таблиць для загиблих захисників і цивільних. Колодько пропонує візуально розділити таблиці. Зокрема, меморіальні таблиці для військових можна оформити шрифтом UAF Memory, а для цивільних – Proba Nav2.

 

Редакція The Village Україна поспілкувалася з історикинею, активісткою, культурною менеджеркою й керівницею патронатної служби «Азову» про роль військового цвинтаря, меморіалів і різні підходи до збереження пам’яті.