Вечірнє освітлення Андріївської церкви повернули вперше за понад два роки, повідомляє РБК-Україна з посиланням на генеральну директорку національного заповідника «Софія Київська» Нелю Куковальську.

Освітлення припинили після реконструкції церкви через брак коштів, коментує Куковальська. За її словами, деякі обʼєкти «Софії Київської» потребують більш нагального фінансування. Зокрема, ремонт бурси – майже 318 мільйонів гривень, а дзвіниці – 270 мільйонів гривень.

Щовечірнє освітлення Андріївської церкви коштує близько 400 тисяч гривень на рік. У заповідника немає таких коштів, тому для фінансування освітлення залучили меценатів, каже гендиректорка. Його оплачуватиме інвестиційна компанія Dovgiy Family Office. 

   

Андріївську церкву побудували в Києві в 1700-х роках у стилі бароко. Вона є пам’яткою архітектури й монументального живопису XVIII століття світового значення, входить до складу Національного заповідника «Софія Київська» й перебуває в попередньому списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У 2018 році Андріївську церкву передали в постійне безоплатне користування Вселенського патріархату.

   

15 грудня 2020 року Андріївську церкву відкрили для відвідувачів після реставрації. Вона тривала 11 років, п’ять із яких церква була зачинена для відвідувачів. Дивіться, який вигляд вона має після реставрації.

Обкладинка: Сергій Венцеславський