У Бородянці відновили зруйнований ліцей №1 за 370 мільйонів гривень спільно з урядом Литви, повідомляє голова Київської ОДА Руслан Кравченко.

Під час реконструкції в ліцеї облаштували, зокрема, внутрішній двір і конференц-зал, у класах встановили інтерактивні панелі й комп’ютерну техніку.

Також побудували укриття площею 1000 м², що вміщує 800 людей, із ліфтом для маломобільних груп людей. В укритті облаштували систему вентиляції, медпункт і клас безпеки, встановили ємності для запасу питної води.

Будівлю ліцею армія РФ знищила на 80% на початку повномасштабної війни. Тут були вибиті вікна, двері, пошкоджені опорні конструкції, стіни, системи водо- й електропостачання, опалення.

Унаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Київщині загалом було зруйновано й пошкоджено 244 заклади освіти. Наразі вже відновили 200 шкіл і дитсадків, коментує Кравченко. 

Спільно з ЄС й урядом Литви запустили програму, у межах якої облаштують ще шість таких автономних укриттів поруч зі школами в Україні, зазначає Мінвідновлення.

   

За два роки повномасштабної війни росіяни пошкодили в Україні кожну сьому школу. Найбільше руйнувань – у Харкові й на Харківщині. Новий підхід до відбудови навчальних закладів пропонує Vilna School. Редакція The Village Україна поговорила із засновницею й головною архітекторкою бюро IK-architects Катериною Яровою, яка ініціювала цей проєкт.

Обкладинка й фото: Мінвідновлення