Фундаменти палацу Кирила Розумовського на вулиці Івана Мазепи, 3-В, що на Печерську, продовжують розбирати під виглядом реконструкції, пише активіст Дмитро Перов.

За його словами, кілька днів тому там розмістили банер про дозвіл на проведення капітального ремонту нежитлової споруди. Того ж вечора його зняли, а наступного ранку розмістили новий про реконструкцію цієї ж будівлі. На новому банері вказали, що роботи проводитимуть із першого кварталу 2024 року до четвертого кварталу 2025 року. 

«Яким чином за один день ТОВ «Собі» змогло отримати документи на зовсім інший вид робіт, з іншими вимогами й іншим класом наслідків, невідомо», – коментує Перов.

У відповідь на незаконне відновлення робіт активісти розмістили на паркані будівництва два портрети гетьмана Кирила Розумовського.

   

У березні 2024 року фундаменти палацу Кирила Розумовського, зокрема будівлі інженерних служб Київської фортеці 19 століття на Печерську, почали розбирати під виглядом ремонту. Забудовник ТОВ «Собі» отримав дозвіл на проведення капітального ремонту, у межах якого почав зносити будівлі, розбирати фундаменти й уже почав нове будівництво, зазначав активіст Дмитро Перов.

Увечері 14 березня Національна поліція зупинила роботи, активісти написали відповідні заяви. Утім, забудовник відновив будівництво.

   

Будинки є частиною фортифікаційного комплексу Микільської брами, більш відомої сьогодні за проєктом реновації Арсенальної площі. Микільська брама – частина київської фортифікаційної системи ХІХ століття, головний, парадний в’їзд на територію фортеці. Розташована в Києві, на вулиці Івана Мазепи, 1. Пам’ятка архітектури національного значення.

Обкладинка й фото: Кіндрат Дармограєнко, Дмитро Перов