Автівки з російськими номерами не зможуть перебувати у Фінляндії, повідомляє фінська митниця. Вони мали виїхати з країни до 15 березня 2024 року. Відповідне рішення на основі положень ЄС ухвалили ще у вересні 2023 року, але зараз воно почало діяти.

Виняток – транспортні засоби, які належать студентам денної форми навчання і тим, хто працює у Фінляндії за дійсним трудовим договором, а також автівки, що належать громадянам ЄС, які водночас є власниками постійної посвідки на проживання в РФ (або членам їхніх сімей). Відсьогодні, 16 березня, ці категорії водіїв автівок повинні мати відповідні документи, щоби довести своє право користуватися транспортними засобами у Фінляндії.

Натомість у країні не будуть конфісковувати російські автомобілі, як це роблять у Литві чи Латвії. Із водія можуть стягнути мито чи податок, а також від нього вимагатимуть вивезення автівки за межі ЄС.

Заборону на імпорт автомобілів із Росії у ЄС ввели в жовтні 2022 року. Євросоюз також включив до дванадцятого пакету санкцій заборону ввезення автівок із російськими номерами на територію ЄС. Пакет санкцій набув чинності в грудні 2023 року.

   

У Латвії закон про можливість конфіскації автівок із російськими номерами почав діяти з лютого. Також у Литві на цьому тижні конфіскували перший автомобіль, який порушив заборону. Автівку, ймовірно, передадуть Україні. Загалом рішення про те, що саме робити з автівками, зареєстрованими в Росії, мають ухвалювати національні уряди країн ЄС.

   

У червні 2023 року Київ безкоштовно отримав від Латвії 66 автомобілів, які конфіскували в нетверезих водіїв. Перші 18 автомобілів Латвія передала Києву в березні 2023 року.

Обкладинка: митниця Литви