Центр просторових технологій (CST) запустив сайт із дослідження атаки на Маріупольський драматичний театр під назвою «Просторовий архів». Він доступний за посиланням.

РФ скинула авіабомбу на будівлю театру 16 березня 2022 року (рівно два роки тому). У будівлі театру переховувалися тисяч цивільних. Скільки точно людей загинуло, невідомо. За даними агенції AP, кількість загиблих може сягати 600.      

Для створення архіву команда зібрала тисячі фотографій, зокрема й з телефонів свідків, супутникових знімків, відео та публікацій у соціальних мережах, а також записала більше ста годин розмов зі свідками.

На сайті можна знайти:

  1. Десять інтерв’ю зі свідками та свідкинями вибуху. Це одне глибинне інтерв’ю та просторові інтерв’ю (техніка збору свідчень, чка передбачає використання 3D-моделей для допомоги очевидцям пригадати події).
  2. Діаграми, візуалізації, 3D-моделі, які надають результатам дослідження просторовий вимір.
  3. Три дослідницькі тексти з результатами, що розповідають про роль театру як укриття та аналізують наслідки атаки. Це документування подій у місті під час облоги, а також рефлексія про дії окупаційної влади, спрямовані на приховування воєнного злочину.

У команді кажуть, що свідки зафіксували складні умови перебування в театрі, руйнування міста та самого театру, але водночас і колективні практики самоорганізації та взаємодопомоги.

Проєкт також презентуватимуть в Українському Домі сьогодні, 16 березня. Подія почнеться о 13:00 в рамках виставки «Алла Горська. Боривітер». Проєкт також презентували в рамках Венеційської бієнале архітектури.

«Просторовий архів» реалізували за дослідницької підтримки Forensis та Forensic Architecture, а також за підтримки ЄС і Міжнародного фонду «Відродження».

   

У лютому презентували літопис оборони Маріуполя «М86» . Там вперше зафіксували поденну хроніку боротьби за Маріуполь на основі свідчень захисників міста. Літопис відкриватимуть на сайті протягом 86 днів – саме скільки тривала оборона міста (з 24 лютого до 20 травня 2022 року). 

Обкладинка й фото: Центр просторових технологій