Міністерство соцполітики запустить проєкт підтримки внутрішньо переміщених осіб, що передбачає субсидії на оренду житла.

Розмір субсидії залежатиме від вартості оренди в певному регіоні або населеному пункті. За даними дослідження, що провели на замовлення Мінсоцполітики, ціни на житло в Києві на 22% вищі за середні по країні – до 8,4 тисячі гривень за однокімнатну квартиру. Натомість на Миколаївщині – нижчі на 30–35%, тобто не перевищують 4,5 тисячі гривень. Найнижчими є ціни в Чернігівському, Сумському, Харківському й Херсонському регіоні – від 2,8 до 4,4 тисячі гривень. Відтак субсидія на оренду буде враховувати різницю у вартості житла, пояснюють у міністерстві.

Її розмір залежатиме також від кількості людей, які орендують житло, їхнього доходу й спроможності оплачувати рахунки за оренду самостійно. Що нижчими є доходи, то вищий відсоток вартості оренди буде покривати субсидія. 

На першому етапі проєкту субсидії на оренду планують запровадити для внутрішньо переміщених осіб. Надалі вони можуть стати доступними й для інших громадян, які потребуватимуть такої допомоги від держави, коментують у Мінсоцполітики. 

Наразі проєкт має погодити уряд. Його планують запустити вже в червні й реалізувати упродовж двох років.

   

У січні 2024 року уряд збільшив строки й розміри надання роботодавцям компенсації витрат за працевлаштування ВПО й внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю. За працевлаштування ВПО збільшили тривалість компенсації з двох до трьох місяців. А за працевлаштування ВПО з-поміж осіб з інвалідністю – до шести місяців виплат.