«Представники пацієнта» з’являться в Києві і Львові: це пілотний проєкт, який запускають рух «Чесно» й Національна спілка здоров’я України.

Мета проєкту – надати пацієнтам повну інформацію щодо безоплатної медичної допомоги, обстежень, ліків і роботи медзакладів, а також можливостей і прав пацієнтів, пояснюють у МОЗ.

Хто такі «представники пацієнта» і як їх можна буде знайти

Це спеціалісти, які успішно пройшли тренінгові навчання. Їх називають «умовними менеджерами в лікарні, які допомагатимуть розʼяснювати й вирішуватимуть проблемні питання». «Представники пацієнта» не надаватимуть медичних консультацій, але до них зможуть звернутися пацієнти і їхні родичі.

У кожному з відібраних для пілотування закладів «представники пацієнтів» працюватимуть у команді з двох людей. Вони мають перебувати в приміщенні медзакладу й бути помітними для пацієнтів і відвідувачів.

Що робитимуть «представники пацієнта»

«Представники пацієнтів» мають поширювати інформаційні матеріали щодо послуг, гарантованих пакетом медичних гарантій, збирати зворотний зв’язок від пацієнтів про рівень задоволеності медпослугами, фіксувати спостереження щодо комфорту пацієнтів, їхньої взаємодії з медичним персоналом і між собою.

Крім того, «представники пацієнта» мають реагувати на випадки порушень прав пацієнтів. Інформацію вони доноситимуть керівнику лікарні, який відповідно до цих даних має ухвалювати рішення про розвиток лікарні й орієнтованості на пацієнта, пояснюють у МОЗ.

Де запустять послугу

«Представники пацієнта» працюватимуть у Національному інституті раку; Київській обласній клінічній лікарні; Київському міському пологовому будинку №6; Першому територіальному медобʼєднані Львова і Львівському обласному клінічному перинатальному центрі.

Пілотний проєкт триватиме протягом двох місяців, березня й квітня. Якщо «пілот» буде успішним, його масштабують.

Проєкт втілюють за підтримки МОЗ, Світового банку й посольства Швейцарії в Україні. За словами голови НСЗУ Наталії Гусак, посилення зворотного зв’язку між пацієнтами й інституціями – у «домашньому завданні» від Єврокомісії. У команді руху «Чесно» додають, що подібні проєкти успішно впроваджують в інших країнах.

   

Інститут помічника ветерана також запустили в Україні. Це ініціатива для ветеранів і членів їхніх родин, щоб їм було легше пройти шлях переходу від військової служби до цивільного життя. Пілотний проєкт почали впроваджувати у Вінницькій, Львівській, Миколаївській і Дніпропетровській областях.