«Асоціація велосипедистів Києва (U-Cycle) і Bike City Consulting оголосили щорічний архітектурний всеукраїнський конкурс «Велогромади» з інфраструктурного облаштування велосипедного маршруту.

За даними звіту Європейського парламенту, до 30% транспортних мереж України зазнали пошкоджень різного ступеня з початку повномасштабної війни, тож велосипедний транспорт забезпечив мобільність мешканців громад. Крім того, пересування велосипедом зменшує навантаження на довкілля й поліпшує стан здоров’я мешканців, додають організатори конкурсу.

Як громади можуть взяти участь

Будь-яка територіальна громада в Україні, яка має Концепцію розвитку велосипедної інфраструктури чи інший документ, що передбачає розвиток велосипедної мережі, отримає власний проєкт велосипедного маршруту у своєму населеному пункті. Цей маршрут може забезпечувати транспортні потреби мешканців або мати рекреаційне чи туристичне призначення. У журі конкурсу – фахівці з розвитку велосипедної інфраструктури й сталого розвитку громад.

Якщо громада переможе, то після безоплатного отримання проєктної документації зобов’язується облаштувати велосипедний маршрут за бюджетний кошт або із залученням грантового. Також громада має гарантувати 100% реалізацію маршруту у 2024 році або 50 на 50 у 2024 році та 2025 році відповідно.

Заявки прийматимуть до 28 березня 2024 року. Їх можна заповнити онлайн за посиланням. Крім заявки, потрібно надіслати мотиваційний і гарантійний лист (засвідчує офіційну відповідальність у разі перемоги на конкурсі). Більш детально з положеннями конкурсу можна ознайомитися за посиланням.

   

U-Cycle або ГО «Асоціація велосипедистів Києва» з 2007 року адвокатує велоінфраструктуру, популяризує велотранспорт і підвищує безпеку руху.

Bike City Consulting із 2019 року фахово допомагає вирішувати транспортні задачі, змінювати публічні простори й створювати велосипедні міста.