Уряд ухвалив Стратегію розвитку добровільного безоплатного донорства крові й компонентів крові до 2028 року, повідомляє МОЗ. 

Згідно зі стратегією, людям не потрібно буде шукати донорів крові, щоб отримати медичну допомогу. До здачі крові заохочуватимуть молодь і підлітків, зокрема будуть проводити заходи для популяризації донорства у школах й університетах, кажуть у міністерстві.

Щоб уникнути випадків дефіциту донорської крові для цивільних і військових, які її потребують, створять базу постійних донорів за допомогою системного «планування заготівлі крові» й керування її запасів, кажуть у МОЗ.

У закладах, що відповідають за різні етапи донацій, створять й окремі підрозділи, де займатимуться залученням донорів. Також співпрацюватимуть із ЄС у сфері служб крові. Стратегія є одним із зобовʼязань України для євроінтеграції, коментують у МОЗ.

Донором крові в Україні може стати кожен охочий віком від 18 до 60 років і масою тіла від 50 кілограм за умови відсутності протипоказів. Це можуть зробити громадяни й іноземці, що мають постійну посвідку на проживання в Україні, пояснюють в «Агентах крові».

Додаткову інформацію про те, як стати донором, можна також отримати в чатботі «Агент крові Плазма»

   

За статистикою ВООЗ, у країнах із рівнем доходу на душу населення вище середнього кількість донацій становить 15,9 раза на тисячу осіб. В Україні – 11 донацій на тисячу осіб.

Водночас кількість донорів в Україні становила близько 309 тисяч станом на 1 січня 2022 року. Для порівняння, станом на 1 січня 2021 року їх було майже 312 тисяч, а на 1 січня 2020 року – близько 363 тисячі, кажуть у МОЗ.

   

Редакція The Village Україна разом із проєктом «ДонорUA» й ГО «Агенти крові» розповідала, чому важливе регулярне донорство, чим відрізняється здавання крові від здавання її компонентів і як стати донором резерву.

   

До 30 квітня 2024 року включно в магазинах мережі Jysk робитимуть знижку 15%, якщо показати касирові довідку про донацію крові. До цієї знижки можна буде додавати інші знижки й акції.