Біля озера Вирлиця, однієї з найбільших водойм Києва, локалізували пожежу на площі 100 м², повідомляє КМДА.

Палав травʼяний настил та очерет. Вогонь на відкритій території вдалося локалізувати, на місці досі працюють рятувальні служби.

Пожежа біля озера Вирлиця. Фото: Дарницька РДА в Києві

Біля озера Тягле, в межах екопарку «Осокорки», 5 березня спалахнула пожежа. Вона нанесла довкіллю шкоди на майже 500 мільйонів гривень, підрахували в Державній екологічній інспекції.

Унаслідок займання знищені 7% рослинності заказника місцевого значення «Осокорківські луки». Загальна площа випаленої рослинності становить близько 10,5 гектара.

  

У коментарі The Village Україна активіст ГО «Екопарк Осокорки» розповів, що за кілька днів до пожежі біля озера Тягле вони отримали анонімне відео з коментарями про підпал екопарку.

Фото: пожежа біля озера Тягле на Осокорках

Наразі правоохоронці розслідують причини пожежі. За навмисне знищення флори й фауни передбачено штраф у розмірі 8,5 мільйона гривень або позбавлення волі на три роки відповідно до Кримінального кодексу України.

Редакція The Village Україна також знайшла людей із різних частин Києва, які допомагали вогнеборцям, щоби розпитати про їхню мотивацію захищати рідне місто.

   

Вирлиця – одне з найбільших озер Києва. Воно тягнеться із заходу на схід від станції метро «Харківська» до «Вирлиці» та ще майже на два кілометри на південь. Озеро є буфером між житловими кварталами та сміттєспалювальним заводом «Енергія».

Компанія «Мрія-Інвест» планувала звести у прибережній зоні торгово-розважальний комплекс. У жовтні 2023 року озеро і його береги через суд повернули громаді міста.

The Village Україна влаштовували прогулянку берегом озера разом з активістами та подивилися, що собою являє озеро, яке хочуть засипати та замурувати в бетон.