Київрада частково підтримала петицію про повернення статусу пам'ятки будинку Замкова, ідеться у відповіді міського голови Віталія Кличка.

Зокрема, підтримали опрацювання історичної довідки та фотофіксацію будинку Департаментом культурної спадщини. Це потрібно для прийняття рішення щодо занесення будинку Замкова до переліку об’єктів культурної спадщини.

Водночас, у відповіді Віталій Кличко вказав, що повернути будинку статус пам'ятки історії неможливо, оскільки він ніколи не мав його. 

Крім цього, в архівних дослідженнях не підтверджують проживання родини Отто Шмідта в будинку Замкова. Його постать також потрібно додатково оцінити, оскільки він був діячем часів радянського союзу, ідеться у відповіді.

Облікову документацію для надання статусу пам'ятки розробляє Департамент охорони культурної спадщини, пише активіст Дмитро Перов. «Однак, такі дії суперечили б інтересам Влади Молчанової, наближеної до Кличка», – коментує Перов.

   

Будинок на вулиці Франка, 26, звели на замовлення адвоката Окружного суду Київської губернії Семена Замкова у 1899 році. Потім його продали Івану Михайловському, який володів будівлею до націоналізації. У радянський час у будівлі розміщували комунальні квартири, а зараз тут розташовані комерційні приміщення й архів суду.

   

Будинок Замкова, якому цьогоріч виповниться 125 років, почали демонтувати для будівництва ТРЦ на початку грудня 2023 року, а наприкінці грудня – зводити надбудову. Тоді ж депутати земельної комісії Київради підтримали передачу ділянки, де розташований історичний будинок Замкова, в оренду компанії «Рент Менеджмент Інвест».

   

Забудовник позбавив статусу памʼятки будівлю на вулиці Франка, 26, щоб реконструювати її в ТРЦ. За фактом проведення незаконної перебудови відкрили кримінальне провадження, але забудовник продовжив руйнувати частину історичного будинку. Будівельники незаконно демонтували деревʼяні балки будівлі, якій цьогоріч виповниться 125 років.

На початку лютого на Перова відкрили кримінальне провадження за нібито перешкоджання незаконній надбудові історичного будинку на вулиці Франка. Про це його повідомив адвокат забудовника.

   

У березні 2024 року Мінкульт погодив незаконну надбудову на будинку Замкова та надав відповідний лист із роз’ясненням.  

Обкладинка: Дмитро Перов