Кабмін затвердив постанову щодо можливості зробити профілактичні щеплення в аптеці, пише МОЗ.

Щеплення можна буде зробити одразу після придбання вакцини в аптеці, що отримала ліцензію на медичну практику. Для цього в аптеці має бути потрібне обладнання й інструменти. Фармацевти мають пройти навчання щодо безпеки й техніки проведення щеплень, а також надання домедичної допомоги за невідкладних станів.

Ліцензію, що передбачає лише проведення вакцинації, можна буде отримати зі спрощеними вимогами, пояснюють у міністерстві. 

Така можливість стане доступною в Україні за три місяці, тобто наступного епідсезону в аптеках вже можна буде зробити щеплення проти грипу, кажуть у МОЗ. Вакцинація в аптеках доступна також у країнах ЄС і США. 

   

Редакція The Village Україна запитала в сімейної лікарки, які вакцини, крім гарантованих державою, варто зробити і що краще – купити вакцину в аптеці чи звернутися до приватної клініки.

   

Застосунок для відстеження й планування щеплень запустили в Україні. Vaccination Notes допоможе тримати дані про зроблені щеплення в телефоні й надаватиме інформацію про вакцинацію. Зокрема, міститиме архів зроблених щеплень і можливість планування наступних щеплень.