Судитимуть підрядника, який привласнив 190 000 гривень із державного бюджету під час відновлення Національного музею Тараса Шевченка, повідомляє Київська міська прокуратура.

У жовтні 2022 року Кабмін через Мінкульт виділив Національному музею Тараса Шевченка бюджетні кошти на відновлення приміщень, пошкоджених унаслідок ракетного обстрілу РФ. Згідно з досудовим розслідуванням, 48-річний директор підрядного підприємства умисно завищив обсяги виконання робіт під час відновлення скління музею. Фактично підрядник вказав роботи, які не були виконані, на суму 190 000 гривень. Умисне завищення підтвердили будівельно-технічна й економічна експертизи.

Про підозру підряднику оголосили ще в листопаді 2023 року. Зараз висунули звинувачення й скерували його до суду за фактом привласнення бюджетних коштів, а також службового підроблення (частина 4 статті 191 і частина 1 статті 366 Кримінального кодексу України).

Згідно із санкціями першої статті, можна отримати покарання у вигляді позбавлення волі від п’яти до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Санкція другої статті передбачає штраф від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на такий самий строк.

   

Музей Тараса Шевченка постраждав унаслідок російського обстрілу 11 жовтня 2022 року. Музей на кілька днів зачинили, але вже 19 жовтня відкрили для відвідувачів. Ремонт оцінили в 1,7 мільйона гривень. У музеї потрібно було замінити склопакети в стельових конструкціях атріуму, дерев’яні чи металопластикові віконні та дверні блоки, кріплення люстр і плафонів, оздоблення стель і стін.

Обкладинка й фото: Київська міська прокуратура