Плату за паркування знову тимчасово скасували в Києві, повідомили в команді застосунку «Київ Цифровий».

Плату на майданчиках «Київтранспарксервісу» інспектори не стягуватимуть через розгляд тарифів у суді. Коли цю плату відновлять, поки що невідомо, про це обіцяють повідомити додатково.

Якщо на муніципальних паркінгах вимагатимуть оплату, радять викликати поліцію. Також інші штрафи за порушення правил дорожнього руху залишаться незмінними, додають у «Києві Цифровому».

Голова Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Олексій Хмельницький уточнює, що Шостий апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення Окружного адмінсуду. Це рішення щодо скасування й визнання протиправним розпорядження КМВА, яке затверджувало платне паркування в місті.

Ідеться про тариф 35 гривень на годину в першій зоні та 25 гривень і 5 гривень у другій і третій зонах відповідно. «Чекаємо на дійсно нові й обґрунтовані тарифи від київської влади», – коментує Хмельницький.

 

 

У жовтні 2023 року тимчасова адмінколегія Антимонопольного комітету встановила, що ціни на паркування в Києві завищені. На «Київтранспарксервіс» наклали штраф 6,6 мільйона гривень за два повторні порушення конкурентного законодавства. Згідно з розслідуванням, комунальне підприємство «скористалося своїм монопольним становищем» під час формування вартості послуги, а КМВА «легітимізувала» порушення.

В Антимонопольному комітеті зауважують, що це не перше порушення комунальників. Раніше підприємство вимагало в переможців електронних аукціонів додаткову плату за право розміщення й облаштування паркувальних майданчиків, а також стягувала штрафи за відмову від укладання договору. У липні 2021 року на «Київтранспарксервіс» наклали штраф у 2,6 мільйона гривень. Комунальне підприємство програло всі суди й було змушене сплатити суму штрафних санкцій.

   

У Києві не вперше скасовують і повертають плату за паркування. Востаннє плату повертали в липні 2023 року. Через безоплатне паркування Київ втратив 50 мільйонів гривень за три місяці, підрахували активісти. Чому платне паркування важливе для боротьби із заторами в місті, пояснювали за посиланням.

Обкладинка й фото: Олексій Хмельницький