Шість медзакладів Києва й області вже долучилися до програми фінансування репродуктивних технологій МОЗ, ідеться на сайті міністерства. 

Із Національною службою здоров’я уклали договір медичні заклади «Надія», «Гармонія краси», «Добробут-Поліклініка»», «Мірум», «Родинне джерело» й «Неомед 2007» Києва й області. 

Договір із НСЗУ також уклали медичні заклади Дніпропетровської, Львівської, Одеської, Чернівецької й Рівненської областей. Список медзакладів будуть оновлювати, їх можна відстежувати на порталі НСЗУ.

До програми можуть долучитися люди зі встановленим діагнозом «Жіноче безпліддя» або «Чоловіче безпліддя». Вік жінки на момент початку циклу лікування має бути не більше ніж 40 років, кажуть у міністерстві.

Для цього потрібно звернутися до акушера-гінеколога медзакладу, що має відповідний договір із НСЗУ. Лікар проведе обстеження й визначить показання до проведення ЕКО (штучне запліднення). За потреби, скерує до суміжних спеціалістів або на дообстеження. 

Наступний крок – консиліум лікарів, де ухвалюватимуть рішення про наявність підстав для лікування безпліддя й відсутність протипоказань. Медичний заклад можна буде обрати самостійно серед доступних за програмою. Вони гарантуватимуть конфіденційність лікування.

Безоплатно жінка зможе отримати один повний цикл допоміжних репродуктивних технологій за умови настання вагітності. «Водночас у разі народження здорової дитини наступні цикли допоміжних репродуктивних технологій не оплачуються», – коментують у МОЗ.

Якщо вагітність не настала, можна буде отримати другий повний або неповний цикл лікування на рік. Доплачувати за ці послуги не потрібно. Повний перелік безоплатних послуг за програмою доступний на сайті МОЗ. 

За Програмою медичних гарантій на лікування безпліддя заклали понад 1,87 мільярда гривень у 2024 році, на які планують провести 30 000 циклів допоміжних репродуктивних технологій. Частка вдалих спроб завагітніти в середньому становить близько 30% від загальної кількості, тому можна очікувати на народження десяти тисяч українців, кажуть у МОЗ.

«За один цикл штучного запліднення держава платитиме понад 60 тисяч гривень. Такий тариф абсолютно ринковий і дозволяє залучати й державні, і приватні медичні заклади», – зазначає міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

   

У грудні 2023 року Міністерство охорони здоров’я вперше впровадило фінансування репродуктивних технологій. Прогнозують, що кількість медичних послуг програми становитиме 30 400 циклів.