Проєкт «Спадщина.UA» відновлюватиме маєток Долинського в селі Пекарів на Чернігівщині, повідомляють у команді.

Розпочнуть з історичних й архітектурних досліджень під керівництвом архітектора-реставратора Сергія Юрченка спільно із Сосницькою громадою. А навесні впорядкують будівлю й прилеглий парк. Згодом спільно з експертами й громадою розроблять нову концепцію маєтку, а також шукатимуть для нього господаря. 

 

 

Маєток Долинських – це двоповерхова будівля з балконною терасою, автентичними елементами й історичним парком поруч, збудована в 1834 році. Маєток належав родині завідувача поміщицьким господарством гетьмана Розумовського. Він є чи не єдиним збереженим донині на Лівобережжі зразком української дерев’яної класицистичної палацової архітектури, кажуть у команді проєкту. За їхніми словами, старовинний маєток руйнується вже понад два десятиліття. 

Раніше маєток класифікували як «приміщення школи». У червні 2023 року цільове призначення будівлі змінили на «нежитлову будівлю», оскільки це не дозволяло передати приміщення в оренду, пояснює голова громади Андрій Портний.

   

Ганна Гаврилів, засновниця «Спадщина.UA», займається відновленням культурної спадщини України вже понад сім років. У 2022 році ініціатива взяла курс на відродження сільських територій. Редакція The Village Україна розповідала про те, як команда «Спадщини» реставрує старі хати на Львівщині й знаходить для будинків нових мешканців.

Обкладинка й фото: «Спадщина.UA»