Студенти Навчально-наукового інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка вимагають звільнити викладача Микиту Василенка. Його звинувачують у сексизмі й просуванні проросійських наративів.

Про це заявила студентка четвертого курсу ННІЖ й військовослужбовиця Оксана Паращак. За її словами, на лекціях Василенко, зокрема, казав, що «жінки можуть чогось досягнути лише в чотири способи: чоловік, коханець, батько, брат».

@journalist_ka #кнушевченка #сексизм #жінкавоїн #жінкавармії #військова #нгу #кну #гендернарівність #армія #фемінізм ♬ The Champion - Lux-Inspira

Зі зверненням звільнити Василенка через «відверту проросійську й сексистську позицію» студенти звернулися до тоді ще директора інституту Володимира Різуна ще влітку. Лист підписали понад 170 студентів інституту. Утім, за словами Паращак, тоді Різун заявив, що не має повноважень кваліфікувати аудіодокази як порушення.

Після цього Паращак від імені студентів звернулася до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця. Той у січні відповів, що комісія Вченої ради КНУ імені Тараса Шевченка визнала факти порушення етики. На основі цього рішення Василенкові й очільниці кафери періодичної преси ННІЖ Тетяні Приступенко винесли догани.

«Адміністрація згідно із законодавством не може звільнити Василенка, для цього потрібна друга догана. Зараз Студпарламент працює над тим, щоб знову зібрати Етичну комісію з новими доказами й домогтися другої догани та відсторонення від викладання Василенка», – коментує The Village Україна голова освітнього департаменту Студпарламенту ННІЖ Дарина Удовенко.

Василенко в коментарі «ТСН» заперечив усі обвинувачення й додав, що «змушений подати до суду» на Паращак. Перед цим, заявив він, попередить керівництво університету й порадиться з колегами. За словами Василенка, у нього є підстави вважати, що це нібито «проплачена провокація», повʼязана з його викладацькою й видавничою діяльністю.

«Це була перша масштабна скарга на моїй памʼяті, адже найчастіше конфлікти ми вирішуємо локально. В Інституті журналістики працює багато справді професійних і сучасних викладачів, тому такі скарги не є регулярними. Однак ситуація з Микитою Василенком тягнеться вже багато років, про неї ми знаємо й від випускників, тому саме час довести справу до кінця й показати, що неможливо уникнути відповідальності за свої слова й учинки», – додає Удовенко.