Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт про заборону «джипінгу» (пересування на джипах, ендуро-мотоциклах, квадроциклах, багі тощо) на природоохоронних територіях, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Зараз пряма заборона «джипінгу» діє лише в зонах суворого заповідання. Водночас проїзд автомобілів у господарських зонах і зонах стаціонарної рекреації дозволений. Це дозволяє поціновувачам «джипінгу» кататися по територіях природно-заповідного фонду, кажуть у міністерстві.

Новий законопроєкт передбачає більш суворі заборони «джипінгу» й посилення відповідальності за їхнє порушення. «Пересуватися на авто по природно-заповідних територіях дозволено буде лише дорогами загального користування, вулицями міст й інших населених пунктів і на приватних територіях», – пояснює міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

За його словами, під час підготовки законопроєкту вивчали міжнародний досвід. Для порівняння, у заповідних зонах Ісландії позашляховики поза законом, оскільки шкодять ґрунтовому покриву й рослинності. Кожному, кого спіймали за кермом позашляховика в невідповідному місці, загрожує штраф до 4500 доларів. Чехія практикує джипінг на військових полігонах, а в США потрібно стати в чергу, щоб отримати дозвіл на поїздку визначеними шляхами.

   

У вересні 2022 року на сайті електронних петицій до президента зареєстрували звернення з проханням врегулювати на законодавчому рівні джипінг в Україні, яке зібрало потрібні 25 000 голосів. У відповіді Президент України Володимир Зеленський звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з пропозицією опрацювати порушені в електронній петиції питання й ужити необхідних заходів реагування.

 Обкладинка й фото: вікіпедія