55% європейців підтримують поставки зброї в Україну, 60% вважають, що Україна має стати членом ЄС найближчими роками, а 71% думають, що їхня країна повинна приймати біженців із України, свідчить опитування незалежної платформи європейської громадської думки Eupinions, де з березня 2022 року щокварталу фіксують зміну європейських настроїв.


Загалом в опитуванні досліджували зв’язок між політичними орієнтаціями та сімома питаннями політики, пов’язаними з Україною. Його проводили в грудні 2023 року, воно охопило майже 13 000 громадян ЄС. Також дані є репрезентативними окремо для Бельгії, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Польщі та Іспанії, кажуть дослідники.

Політична орієнтація європейців

Згідно з їхніми висновками, за політичною орієнтацією європейці майже порівну поділені між «лівими» й «правими» (49% вважають себе «лівими», а 51% – «правими»). До політичного центру відносять більшість європейців, 59% опитаних (туди належать й ті, хто вважає себе ліво- або правоцентристами). «Правих» (більшою чи меншою мірою) більше в Бельгії, Франції, Італії, Нідерландах, а «лівих» – у Німеччині та Іспанії. У Польщі відзначили рівномірний поділ за політичною орієнтацією (50 на 50).

Ставлення до спільної оборонної політики ЄС

Більшість опитаних, 87%, підтримують необхідність спільної оборонної політики ЄС. Найнижчий рівень підтримки цього твердження серед країн ЄС – у Франції (81%), а найвищий – у Іспанії (94%). Спільну оборону політику Євросоюзу підтримують рівномірно по всьому політичному спектру з невеликим ухилом у бік центру.

Підтримка постачання зброї в Україну

Незначне послаблення демонструє підтримка постачання зброї в Україні, кажуть дослідники. Попри те, що 55% європейців погоджуються, що їхні країни мають надавати таку підтримку, для прикладу, в Італії 60% громадян не погоджуються із цим. Щодо політичної орієнтації, то надання Україні зброї підтримують 53% європейців, які вважають себе «лівими». І навпаки, в опозиції до постачання зброї – 54% «правих».

Підтримка українських біженців

Також «лівими» є більшість тих, хто вважає, що їхні країни мають приймати українських біженців (54%). Серед «правих» 61% європейців – у опозиції до цього твердження. У Нідерландах, навпаки, біженців підтримують 54% «правих» і 46% «лівих». Найбільший «розкол» між громадянами різних політичних орієнтацій – у Польщі, а найменший – у Франції.

Підтримка членства України в ЄС

Більшість респондентів (60%) виступають за те, щоби Україна стала членом ЄС найближчими роками, а 40% не згодні з цією ідеєю. Зокрема в Німеччині незначна більшість (52%) виступає проти ідеї вступу України до ЄС.

Ефективність санкцій проти РФ

Більшість європейців вважають, що економічні та фінансові санкції проти Росії неефективні. Ці настрої найсильніші у Франції, де таку думку поділяють 63%, а найслабші – у Нідерландах (такої думки дотримуються 52%).

Ставлення до відбудови України

По всій Європі 59% респондентів вважають, що ЄС зіштовхнеться скоріше з економічним тягарем у результаті відбудови України, ніж із економічною можливістю (41%). Переконання щодо економічного тягаря найсильніше в Німеччині (69%) і найслабше – у Італії (52%). Більшість тих, хто висловлює застереження щодо відбудови України – «праві» (але в Польщі та Іспанії більше «лівих»).

Дослідники констатують, що, всупереч початковим очікуванням, підтримка України серед країн ЄС збереглася з часом і не демонструє швидкого зниження. Повний звіт Eupinions можна переглянути за посиланням.

   

65% американців підтримують надання зброї Україні, свідчить опитування станом на кінець червня 2023 року.