Ділянку урочища «Теремки», якій загрожує забудова, арештували за рішенням Північного апеляційного господарського суду, повідомляє активіст Богдан Гдаль.

Суд заборонив НАН України, Інституту зоології, забудовнику й державним реєстраторам вчиняти будь-які дії щодо цієї ділянки. Ідеться про ділянку площею 5,6 гектара, де розташована науково-експериментальна база Інституту зоології імені Шмальгаузена НАН України.

Ця ділянка частково перебуває в лісовому фонді й з усіх боків оточена територією природно-заповідного фонду. Позов щодо захисту ділянки подала спеціалізована екологічна прокуратура при Офісі генпрокурора. За словами активіста Михайла Погребиського, на ділянці серед урочища, яка фактично не ввійшла до складу Голосіївського парку, але оточена землями заповідного фонду, хочуть збудувати ЖК.

Суди ще продовжуватимуться, але це «важлива проміжна перемога», каже Богдан Гдаль. Наступне засідання відбудеться 19 лютого в Господарському суді на вулиці Богдана Хмельницького.

Ще в грудні 2022 року Голосіївська окружна прокуратура вимагала звільнити від самочинної забудови й повернути громаді землі в урочищі «Теремки», що належать до національного природного парку «Голосіївський», а також землі автомобільного транспорту.

Прокуратура встановила, що на ділянках природно-заповідного фонду й без відповідних рішень Київрада й КМДА почали самовільне будівництво нежитлових споруд. Далі право власності на ці споруди зареєстрували за фізичними і юридичними особами.

Водночас використання земель природно-заповідного фонду є обмеженим, вони перебувають під охороною держави. Тому прокуратура подала позов до п’яти фізичних осіб й однієї юридичної особи, щоби визнати недійсними володіння й розпорядження земельними ділянками та повернути їх громаді, а також не допустити погіршення екологічної ситуації. Голосіївський районний суд відкрив провадження за позовом прокуратури.

   

Національний природний парк «Голосіївський» – природоохоронна територія в Києві, створена у 2007 році. До нього входять території в центральній і південній частині Голосіївського району й ліси в північній частині міста.