Повітря в Києві було чистим майже 90% часу у 2023 році, повідомляє заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів. Це означає, що індекс якості повітря в Києві був низьким або дуже низьким переважну більшість часу.

Згідно з даними, менше ніж 2% часу індекс якості повітря був високим або дуже високим, тобто воно було брудне або дуже брудне. У понад половині випадків – чисте, а близько чверті часу – дуже чисте. Отже, мало дуже низький рівень забрудненості.

Втім, протягом 2023 року система фіксувала перевищення рівня приземного озону та сірководню в повітрі, каже директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

Для вимірювання якості повітря у Києві працює найбільша в Україні автоматична система моніторингу якості повітря з 53 пунктами спостережень. На основі її показників формують загальний індекс якості повітря із врахуванням кількості часток пилу, діоксиду сірки, діоксиду азоту, приземного озону та оксиду вуглецю в ньому. Що нижчий показник, то краща якість повітря.

   

Для порівняння, індекс якості повітря в Києві у 2022 році був низьким або дуже низьким 88% часу. Менше ніж 4% часу індекс якості повітря був високим або дуже високим, тобто воно було брудне або дуже брудне.