До Міжнародного дня книгодарування, який відзначають 14 лютого, Дім Рональда Макдональда й видавництво «Ранок» збирають «книжкові донейти» для дитячих кімнат, якими опікується фундація.

Дім Рональда Макдональда облаштовує сімейні кімнати в дитячих державних лікарнях, щоби рідні не розлучалися під час тривалого лікування дітей. У таких кімнатах батьки можуть задовольнити базові гігієнічні потреби, поспілкуватися з дитиною й відпочити. Проживання й харчування там безоплатне.

Щоби подарувати дітям книжки, потрібно зайти у відповідний розділ на сайті видавництва, обрати суму внеску й надіслати її. Усім, хто візьме участь у благодійній акції, обіцяють знижки на наступну покупку.

Крім того, 14 лютого видавництво «Ранок» даруватиме всім охочим книги біля книгарень «Книголенд» у Києві й Харкові. Акція діятиме з 12:00 до 16:00 біля книгарень у ТЦ «Глобус» і «Піраміда», а в Харкові – біля БЦ АВЕК (Сумська, 72).

   

Міжнародний день книгодарування (інша назва – День закоханих у книжки) започаткували як волонтерську ініціативу, спрямовану на розширення доступу дітей до книжок. Уперше свято відзначили у 2012 році за ініціативи американської книжкової блогерки, засновниці порталу дитячої книжки й мами трьох дітей Еммі Бродмур. Зараз День книгодарування відзначають у 30 країнах світу.

В Україні його почали відзначати у 2018 році з ініціативи гендиректора видавництва «Ранок» Віктора Круглова, який повернувся в Україну з цією ідеєю після навчання за кордоном.  Зокрема, на цьогорічний День книгодарування на Золотих воротах відкриють книгарню «Збірка». Відкриття відбудеться з 18:00 до 23:00, гостей пригощатимуть вином.


  

Перший Дім Рональда Макдональда відкрили у Філадельфії в 1974 році на гроші від продажу коктейлів Shamrock Shake у ресторанах McDonald’s.У світі вже існує 381 такий будинок, тимчасом як в Україні є тільки пʼять сімейних кімнат у державних дитячих лікарнях Києва, Львова, Сум, Вінниці й Харкова.

Дім Рональда МакДональда для родин із дітьми, які проходять тривале лікування, планують відкрити в Києві у 2025 році. Будівельні роботи почнуть у 2024 році на території дитячої лікарні «Охматдит». Будівлю спроєктує ZikZak Architechts.