Запит на психологічну допомогу серед українців зріс майже вдвічі за 2023 рік, як порівняти з 2022 роком, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За психологічною допомогою на всіх рівнях звернулися більш ніж 320 тисяч українців. Ментальне здоров’я є одним із викликів сьогодення на рівні з бідністю, кліматичними змінами й зростанням цін, каже Віктор Ляшко, посилаючись на результати дослідження серед 11 країн світу, презентовані під час Третього саміту перших леді і джентльменів.

Щоби наблизити послугу з психологічної допомоги для пацієнта, зараз масштабують навчання сімейних лікарів і педіатрів за програмою mhGAP (Mental Health Gap Action Program або Програма дій із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я).

Українці можуть безоплатно отримати послуги з психологічної підтримки вже в понад 860 закладах «первинки», тобто в сімейного лікаря. У ці заклади звернулося вже близько 175 тисяч українців, що становить 36% від загальної кількості звернень з приводу проблем у сфері ментального здоров’я.

Далі в МОЗ планують переспрямовувати українців до профільних фахівців, створювати центри ментального здоров’я на базі кластерних лікарень і розбудовувати окремі центри психологічної реабілітації, а також запускати програми, спрямовані на захист і зміцнення психічного здоров’я медпрацівників.

Також планують відкрити більше 250 реабілітаційних відділень у кластерних і надкластерних лікарнях по всій країні й шість спеціалізованих закладів національного рівня.

   

Мережу центрів із ментального здоровʼя планують створити в кластерних лікарнях уже у 2024 році. Також планують облаштувати простори з психологічного розвантаження в щонайменше 60 закладах охорони здоровʼя.