Київський апеляційний суд закрив провадження у справі щодо зняття арешту з пам’ятки історії 130-річної будівлі на Рейтарській, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Арешт, який наклали у жовтні 2023 року, продовжує діяти, а проводити будь-які будівельні роботи заборонено. Шевченківський районний суд міста Києва наклав арешт на комплекс памʼятки на Рейтарській після декількох спроб компанії «Нест» зруйнувати будинок для будівництва Reitar Hall.

Компанія-забудовник планувала звести на місці 130-річної памʼятки бізнес-центр. Будівлю продовжували розбирати за допомогою екскаватора навіть попри відкрите кримінальне провадження.

UPD. Забудовник «Нест» коментує, що компанія не мала наміру зносити фасадну будівлю, оскільки вона має охоронний статус, а проєкт розробляли з реставрацією наявної будівлі. Також усі роботи проводили в межах чинного законодавства, а після накладення арешту, дотримуючись вимог, зупинили роботи.

У січні 2023 року суд відхилив позов ТОВ «Рейтарське», права на яке належить будівельній компанії «Нест». Забудовник просив скасувати наказ Мінкульту про присвоєння статусу будівлі й виключити відомості про неї з Державного реєстру нерухомих памʼяток України.

 

Компанія «Нест» стверджує, що придбала комплекс будівель, ділянку й затверджений проєкт будівництва в австрійської компанії Uniqa у 2021 році. Ця ділянка є пам’яткою археології національного значення культурний шар «Міста Ярослава 11–13 століть», кажуть активісти.

У травні 2023-го компанія «Нест» почала зносити історичний флігель, розташований у дворі за адресою вулиця Рейтарська, 37-А. «На момент початку демонтажу флігеля в травні 2023 року він не мав жодного охоронного статусу, а проєкт будівництва мав необхідні дозволи й погодження згідно з чинним законодавством», – коментують у «Нест».

У департаменті культурної спадщини КМДА коментували, що не погоджували проєкт знесення. Після розголосу ЗМІ та втручання поліції, яка відкрила проти забудовника кримінальне провадження, демонтаж історичної будівлі вдалося на певний час зупинити. Після цього незаконні роботи, попри відкрите кримінальне провадження, поновлювали двічі. Востаннє їх зупинили на початку вересня 2023-го.

«Нест» збирається звести замість будівлі бізнес-центр. Для цього хочуть знести фасадну будівлю пам’ятки й дворовий флігель, залишивши тільки одну стіну, кажуть активісти. Девелопер натомість запевняє, що «проєктом передбачена лише реставрація фасадної будівлі за адресою вулиця Рейтарська, 37-А, яка не передбачає жодного демонтажу її стін».