Першу в Україні операцію на серці із застосуванням робота Da Vinca виконали у Львові, повідомляє Перше медичне обʼєднання Львова.

Операцію провели на серці 44-річного Сергія Шарікова з Волині, який перебував у передінфарктному стані.

Ще торік у чоловіка зʼявилася задишка й пекучий біль у ділянці серця. Він звернувся до лікарів, які виявили в нього стенокардію й призначили медикаментозне лікування. Якийсь час воно діяло, але потім стан пацієнта погіршився.

Після цього Сергій звернувся до лікарів, які встановили діагноз – ішемічна хвороба серця. На момент звернення одна із головних артерій у серці Сергія була звужена аж на 80%.

Операція тривала три години. Робот Da Vinci допоміг дістатися до серця через маленькі проколи, а не розрізи. Це збільшує точність виконання операції й гарантує більш швидку реабілітацію пацієнтові.

Операцію виконували на чолі з керівником Центру серця та судин Романом Домашичем. Хірурги у Львові готувалися до проведення операції майже рік, зокрема проходили стажування в клініках США і Європи.

Цей випадок започаткував новий етап розвитку кардіохірургії в Україні – роботизований, кажуть у Першому медичному обʼєднанні. Там уже почали готуватися до наступного втручання на серці за допомогою Da Vinci.

   

У Львові за допомогою робота-хірурга Da Vinci уже виконували оперцію із видалення грижі діафрагми, а також оперували 13-річну дівчину з патологією кишківника.

   

Чому й під час війни варто говорити про серце? The Village Україна розпитали лікарів про підвищений тиск, каву й кардіотренування та зібрали вісім міфів (або ні) про захворювання серцево-судинної системи.

обкладинка й фото: Перше медичне обʼєднання Львова