Із Одеси до міжнародного аеропорту Кишинева та в зворотньому напрямку запустять автобуси, щоби розвантажити пункти пропуску на українсько-молдовському кордоні, зокрема в районі «Маяки – Паланка – Удобне». Відповідний проєкт має назву «аеротрансфер», повідомляє голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Як це працюватиме

  • Пасажири реєструватимуться в електронній системі, прикріплюючи копії квитка на літак, який має відправлятися з Кишинева. Потрібно буде зазначити особисті дані, відомості про військовий облік і за потреби вказати про перевезення людей із інвалідністю.
  • Групи пасажирів формуватимуть за два або три дні до відправлення авіарейсів із Кишинева. Основні рейси зі столиці Молдови – до Стамбула, Варшави та Відня.
  • «Аеротрансфер» дозволить пасажирам пришвидшено пройти митні та прикордонні процедури (не більше 30 хвилин для автобуса в зоні контролю). Плановий час поїздки має складати чотири години.

У ОВА очікують, що такі перевезення пасажирів також зменшать навантаження на дороги, заповнені легковими автівками. «Аеротрансфер» обіцяють запустити «найближчим часом».

   

Про те, що з Одеси до аеропорту Кишинева збираються запустити «аеротрансфер», стало відомо 10 січня. Кошти на автобуси для проєкту має виділити Програма розвитку ООН. Загалом ПРООН підтримує 20 проєктів у Одесій області, на реалізацію яких Європейський інвестиційний банк уже виділив 29 мільйонів євро.