Кріобанки не будуть утилізувати заморожений біоматеріал загиблих військових, повідомляють у МОЗ.

Там спростували пункт закону, де йшлося про те, що в разі загибелі або визнання військового померлим, зберігання його репродуктивних клітин припиняють і утилізують їх. У МОЗ кажуть, що цей пункт закону – законодавча колізія, яку планують усунути «в найкоротші терміни».

Напередодні голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що Верховна Рада внесе відповідні зміни до Цивільного кодексу до березня, коли закон має набрати чинності.

Загалом цей закон дозволяє родинам військових безоплатно зберегти репродуктивні клітини та використати їх для продовження роду, і «держава в цьому зацікавлена», зазначають у МОЗ.

UPD. Володимир Зеленський підписав закон, завдяки якому репродуктивні клітини військових у разі загибелі не утилізовуватимуть. Відповідне рішення дозволяє зберігати клітини загиблого бійця чи бійчині та використовувати їх для запліднення протягом трьох років з моменту загибелі людини.

   

Поки що законопроєкт, який підтримала Верховна Рада наприкінці листопада, регулює використання репродуктивних клітин лише в тому разі, якщо військовий чи військова отримали поранення. Якщо вони загинуть, то порядок використання клітин регулюватиме Кабмін, враховуючи вимоги закону про захист персональної інформації.

Також МОЗ вперше впроваджує фінансування репродуктивних технологій. Очікувана кількість новонароджених громадян України після проведення штучного запліднення – близько десяти тисяч щороку.

Редакція The Village Україна розпитала лікарку про соціальну й медичну кріоконсервацію репродуктивних клітин й ембріонів, перебіг процедури для жінок і чоловіків, фобію гормональної стимуляції, а також поговорила з двома цивільними жінками, які вирішили заморозити свої репродуктивні клітини й ембріони.