Міський голова Харкова Ігор Терехов після масованих обстрілів міста 23 січня вперше запропонував перейменувати Пушкінську вулицю. Вулицю можуть назвати на честь українського філософа Григорія Сковороди.

За його словами, до одного з наймасованіших обстрілів Харкова, унаслідок якого постраждали понад 70 людей, він не поспішав із рішенням змінити назви вулиці, бо Пушкін – це нібито «не про сучасну Росію» й «не про ту реальність, яку намагається насаджувати путінський режим».

Пушкінська вулиця в Харкові після масованих обстрілів росіян. Фото: Олег Синєгубов

Утім, після ракетної атаки на місто міський голова впевнений, що «не можна залишити все, як є». На його думку, назвати вулицю на честь Григорія Сковороди – це «найкраща відповідь на виклики», з якими стикається Харків.

Терехов не уточнив, чи планують перейменувати харківську станцію метро «Пушкінська».

  

23 січня армія РФ завдала три масовані удари по Харкову. Щонайменше 70 людей постраждали, 10 харківʼян загинули. Руйнувань, зокрема, зазнала й центральна Пушкінська вулиця. Росіяни застосували понад 15 ракет типу С–300, Х–22 й «Іскандер».

На вулиці Пушкінській унаслідок обстрілу постраждали понад 30 обʼєктів культурної спадщини. В епіцентрі удару опинилася будівля Національної академії правових наук України, де майже повністю зруйнований дах і третій поверх, пише місцеве медіа «Люк».

У березні 2022 року вулицю на честь Пушкіна вже вимагали перейменувати, але міський голова Терехов в ефірі «Радіо Свобода» казав, що вулицю Пушкінську й однойменну станцію метро перейменовувати не будуть.

обкладинка: Олег Синєгубов