Премія Travel Photographer of the Year визначила переможців серед фотографів у 2023 році.

Фотографкою року стала Андрея Равнак зі Словенії. За професією вона архітекторка, але також працює в дизайні, фотографії й письменництві. Фотографку надихає естетика пейзажів із «голою геологією», як-от пустелі й гори.

Андрея Равнак подала два портфоліо: одне з них, за словами журі, зображує пейзажі «з ніжними кольорами й текстурною красою», а інше – поля хмелю не в сезон, готові до наступної посадки: «Ні те, ні інше не сфотографовано в оптимальний час року, і все ж вони привабливі й досить красиві», – коментують у журі.

Young Travel Photographer of the Year

Перемогу в цій номінації здобула 14-річна Каден Шепард Чой зі США. Дівчина створює роботи на перетині з журналістикою, розповідаючи візуальні історії. Каден Шепард Чой з дитинства носить із собою маленьку книжечку, де фіксує враження від людей і місць, малює ескізи. Фотографією дівчина займається з 9 років.

У номінації від 15 до 18 років відзначили Ліллі Чжан зі США (17 років). Її пейзажні світлини назвали «стриманими» й такими, що «об’єднують людей і дику природу  в м’який й уважний спосіб».

У номінації молодше за 14 років відзначили 14-річного Заяна Дуррані зі США. Хлопець зафіксував виверження вулканів і потоків лави зблизька. «У його портфоліо ми бачимо їх у контексті близькості до найближчих міст і поселень, але грандіозний масштаб справді оживає, коли ви помічаєте крихітний гелікоптер на тлі стовпа диму», – коментують у журі.

Landscape & Environment

Переможцем у цій номінації став Арман Сарланге із Франції. Його світлини зняті з літака й «дають відчуття справжньої неосяжності цього льодовикового ландшафту, що постійно змінюється», кажуть у журі. Фотограф вважає, що світлини можуть бути потужним засобом підвищення обізнаності про охорону природи.

Nature, Wildlife and Conservation

Дайвер і дослідник печер Мартін Броен родом з Аргентини, але живе в Нью-Йорку й працює в галузі дизайну. На фото чоловік зафіксував міграцію скатів у Мексиці.

 

 

Іншу його світлину також відзначили як найкраще окреме фото з портфоліо. «Чудовий момент, коли людські відходи створюють кришталевий палац для крихітної рибки, що більше вражає через дзеркальні кольори риби й ріст водоростей на пляшці», – вважають у журі.

People and Cultures

Фотограф із Греції Атанасіос Малукос знімкує сибірських шаманів на крижаних ландшафтах озера Байкал. Загалом він захоплюється фото, яке дозволяє вловити те, як люди себе виражають через звичаї, ритуали й релігії.

 Visual Stories

Бельгійський фотожурналіст Ален Шредед показує «альтернативний погляд на старіння у 21 столітті». Чорно-білий колір фото допомагає зосередитися на історії, але не відволікатися на контекст, кажуть у журі.

Повний список переможців (другі місця й відзнаки) можна подивитися за посиланням. Наприклад, друге місце в номінації MPB One Shot дали російському фотографу Сергію Горшкову.

   

Travel Photographer of the Year обирає найкращі світлини фотографів-мандрівників із 2003 року. Ось переможці премії за 2022 рік.