Президент Володимир Зеленський внесе у Верховну Раду законопроєкт, що дасть змогу запровадити інститут множинного громадянства, про це він повідомив у відеозверненні з нагоди Дня Соборності, який відзначають 22 січня.

За його словами, новий закон дасть змогу отримати громадянство України всім етнічним українцям і їхнім нащадкам (крім громадян РФ), а також іноземним добровольцям, які зараз воюють за Україну.

Законопроєкт про подвійне громадянство президент України Володимир Зеленський вносив у Верховну Раду ще в грудні 2019 року, зауважив нардеп Ярослав Железняк.

Крім того, Зеленський підписав указ «Про історично населені українцями території Російської Федерації». «Це повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього», коментує президент. Однак тексту указу на сайті Офісу президента поки що немає.

UPD. В указі йдеться про те, що Росія зараз населяє історично українські землі Кубані, Стародубщини, Північної й Східної Слобожанщини в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації. Етнічні українці, які там живуть, мають права на отримання освіти українською мовою, вільне її використання, а також доступ до україномовних ЗМІ. Зеленський доручив Кабміну із залученням експертів і громадськості розробити план дій щодо збереження національної ідентичності українців у РФ.

   

В 2024 році Україна відзначає 105-ту річницю Соборності. 22 січня 1919 року Західноукраїнська народна й Українська народна республіки об’єдналися в єдину державу. Акт злуки проголосили на Софійській площі в Києві.

   

Для отримання українського громадянства потрібно скласти іспити на знання української мови, історії й Конституції. Детальніше про умови отримання громадянства України ми розповідали за посиланням.