На тисячу населення в Києві встановлені дві камери спостереження, заявляє заступник міністра МВС Леонід Тимченко в ефірі телемарафону.

За його словами, така кількість є недостатньою, щоб забезпечити публічний порядок. Для порівняння, у Римі на тисячу людей – чотири камери спостереження, у Стамбулі – сім, у Берліні – вісім, у Лондоні – 13.

Зараз в МВС працюють над Єдиною системою відеомоніторингу, яку мали запустити ще до кінця 2022 року, але відклали через повномасштабну війну. Із 50 тисяч камер, наявних в Україні, на єдиній платформі зібрали вже 8 тисяч камер.

До Єдиної системи відеомоніторингу під’єднують камери на автодорогах державного значення; у місцях великого скупчення людей, а також ті камери, які під’єднані до муніципальних систем «Безпечне місто». У майбутньому в цю систему також інтегруватимуть камери в навчальних закладах, каже Тимченко.

До кінця березня кількість комплексів автофіксації на дорогах збільшать на 50 одиниць. Зараз працює 244 такі комплекси.

Крім того, на розгляді у Верховній Раді зараз перебуває законопроєкт про Єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки.

   

Стандарти внутрішньої безпеки переосмислюватимуть в Україні, заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль у липні 2023 року. Зокрема, у громадських місцях встановлюватимуть сканери, відеокамери й тривожні кнопки, особливо в закладах освіти. В МВС повідомляли, що в кожному українському закладі освіти чергуватиме працівник поліції.