Північно-західний апеляційний господарський суд відхилив апеляційну скаргу УПЦ МП щодо повернення садиби Терещенків на Житомирщині в державну власність, повідомляє Мінкультури.

Палац Терещенків у селищі Червоному Житомирської області УПЦ МП зобов’язана передати у власність державі. Мінкультури виступило третьою стороною під час судового процесу.

У серпні 2023 року Господарський суд Житомирської зобовʼязав УПЦ МП передати державі палац Терещенків, однак рішення оскаржували, пише «Суспільне».

Палац Терещенків у селищі Червоному перебував у власності Свято-Різдва Христового Червонського жіночого монастиря, який входить до УПЦ МП, понад 20 років. Його передали в користування монастиря за рішенням місцевої ради у 2000 році.

Замок побудував Адольф Грохольський у 1861 році, а після смерті власника будинок перейшов до мецената й цукрового промисловця Миколи Терещенка.

 

Історичну садибу Терещенків, що на бульварі Тараса Шевченка в Києві, повернули у власність міста й планують реставрувати.

У 2020 році департамент охорони культурної спадщини КМДА погодив для садиби Терещенків проєкт «реставрації з пристосуванням під офісні приміщення». Захисники садиби Терещенків цей проєкт не схвалюють, адже він передбачає втручання в будівлю, яка є пам’яткою архітектури.

У червні 2021 року прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути будівлю в комунальну власність, відтоді тривав розгляд справи.

   

Детально про будівлю й судовий процес довкола неї ми розповідали за цим посиланням.

Фото: «Суспільне»