Місто Славутич Київської області планує перейти на 100% відновлювальних джерел енергії у всій громаді, повідомляє мер Юрій Фомічев у інтерв’ю виданню Liga.net.

За словами Фомічева, місто вже має «напрацьований план» під назвою «Power Славутич» і ухвалюватиме його «найближчим часом».

Серед можливих проєктів – встановлення міні-ТЕЦ, яка працюватиме на місцевому паливі, на деревині та відходах від неї. За словами Фомічева, таку ТЕЦ можна буде використати для генерації електроенергії для критичної інфраструктури в разі повного блекауту, який місто пережило в березні 2022 року (тоді Славутич був шість днів без електроенергії). Утім, мер каже, що проєкт зі встановлення міні-ТЕЦ поки що «на стадії технологічних диспутів».

Фомічев визнав, що місто має невеликий бюджет розвитку, але водночас «активне в міжнародній співпраці». Наприклад, у 2023 році бюджет Славутича становив трохи більше, ніж 300 мільйонів гривень, а за міжнародними проєктами залучили 417 мільйонів гривень за рік.

Мер додав, що енергоефективність – це напрямок №1 для «міста атомників»: «Ми маємо це зробити, щоб зберегти всю інфраструктуру. Тоді можна казати про її відновлення», – каже Фомічев.

   

Славутич – наймолодше місто України, яке збудували для працівників Чорнобильської АЕС після аварії в 1986 році. За оцінками мера, зараз у місті живе від 18 до 20 тисяч людей (раніше в Славутичі жило приблизно 24,8 тисяч мешканців). Після початку повномасштабної війни, за словами Фомічева, місто приблизно місяць прожило в російському оточенні. Наприкінці березня 2022 року мешканці Славутича влаштували мітинг на підтримку України.

   

Урбан-бюро Big City Lab спільно з литовським бюро Pupa планує перетворити закинуту поліклініку в Славутичі на житло для переселенців і бізнес-резиденцію для тих, хто втратив роботу через війну. Таким способом хочуть вирішити відразу три проблеми – житлову, релокації бізнесу й публічного простору.

   

Крім того, в Славутичі збудують Північноукраїнський ядерний науковий хаб, що обʼєднає науково-дослідні інститути, освітні установи й енергетичні компанії, які працюватимуть над новими проєктами атомних електростанцій. У просторі облаштують конференц-зали й місцеву філію КПІ імені Сікорського.