Майже пʼять тисяч незаконних елементів благоустрою демонтували в Києві за 2023 рік, повідомляє в.о. директора КП «Київблагоустрій» Андрій Коваль.

Улітку й восени демонтують найбільше елементів стихійної торгівлі. Протягом 2023 року в місті демонтували 1890 таких елементів: продуктових лотків, столів, парасоль і торговельних наметів.

Також демонтували 1350 тимчасових споруд, 702 засоби пересувної торгівлі й майже 930 інших незаконно розміщених елементів благоустрою.

Більшість демонтажів проводять комунальники за дорученням департаменту територіального контролю Києва, але частину обʼєктів демонтують і їхні власники на вимогу інспекторів, які видають відповідні приписи.

Крім того, у Києві демонтували пам’ятники, пов’язані з історією й культурою Росії та СРСР. Із вулиць міста прибрали близько 60 об’єктів, які напередні уряд вилучив із Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення. За словами Коваля, такі демонтажі мають особливості: потрібно залучати важку спеціалізовану техніку, іноді – кілька бригад робітників одночасно, а також тимчасово перекривати рух на окремих ділянках вулиць.

   

За 2023 рік у Києві знесли радянські пам’ятники Валерію Чкалову в сквері на розі вулиць Гончара й Коцюбинського, Миколі Ватутіну в Маріїнському парку, Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка, пам’ятник Пушкіну на Берестейському проспекті, екіпажу бронепотяга «Таращанець» на Дарниці, пам’ятник Зої Космодем’янській на перетині вулиць Гончара й Хмельницького, Михайлові Кирпоносу на Нивках, радянські елементи з обеліску на честь міста-героя Києва на Галицькій площі (площі Перемоги).

   

Також за рік у Києві демонтували майже 27 700 незаконних рекламних конструкцій, повідомляють у КП «Київреклама». Найбільше прибрали вивісок і рекламних засобів з фасадів будинків – більше 17 000 одиниць.

Щодня демонтують понад 100 незаконних рекламних конструкцій. Рекордні демонтажі: конструкція-змійка на Саксаганського, яка складалася з чотирьох частин загальною довжиною 42 метри; рекламні тумби на Теремках висотою 17 метрів і 93 одиниці незаконної реклами на торговому центрі на вулиці Анни Ахматової.