Мозаїку, присвячену протиповітряній обороні, розмістили біля фунікулера в Києва. Її створили в межах збору «Запакуй небо – прокачай ППО», який проводять фонд «Повернись живим» та «Нова пошта».

На мозаїці зобразили Львівську оперу, Чернівецький університет, церкву з Харкова, Дніпровські вежі, Батьківщину-мати й Ластівчине гніздо з Криму. «Руки, які тримають небо, – це і є протиповітряна оборона», – зазначає власниця студії Тетяна Родькіна.

Усі деталі мозаїки виготовили вручну, загалом їх декілька тисяч. Для створення використали плитку з заводів, що не працюють, старі дзеркала, скло з пляшок зеленого й синього кольорів тощо. Важить готове панно близько 120 кілограм, а розмір – 2500 на 1525 сантиметрів.

Мозаїку встановили біля будівлі столичного фунікулера 25 грудня. Її створила студія «Цілісно» за ескізом Тетяни Міхальової. Над створеням панно працювали 25 учнів студії впродовж трьох тижнів. Доєднятися до створення запросили двох благодійників, а також рандомно обрали одного переможця серед тих, хто задонейтив від 500 гривень на проєкт «Запакуй небо – прокачай ППО» й одного за найбільший внесок.

 

Проєкт «Запакуй небо – прокачай ППО» стартував у червні. У межах збору зібрали 330 мільйонів гривень для підсилення протиповітряної оборони й забезпечення повітряного командування «Центр» сучасними засобами зв’язку й рухомими пунктами управління.

У жовтні підрозділам передали першу партію носимих комплектів зв’язку й управління. Також телекомунікаційні комплекти й супутнє обладнання – розміщений у рюкзаку для зручності транспортування автономний хаб із захищеними каналами звʼязку.