Кампанію для привернення увагу до порушень Росією норм Женевської конвенції щодо утримання військовополонених запускають «Асоціація родин захисників Азовсталі» й Banda Agency.

Росія вже 19 місяців приховує стан і місцеперебування 1600 полонених захисників «Азовсталі» й Маріуполя. Останні великі обміни були пів року тому, це найдовший період без обмінів після 24 лютого 2022 року.

Як долучитися до кампанії?

Українців закликають поширювати інформацію про полонених у соцмережах і тегати «Червоний хрест». Матеріали для кампанії переклали на більш як 10 мов, серед яких англійська, іспанська, французька, німецька, італійська й польська. Завантажити їх можна за посиланням.

Публікації в соцмережах потрібно позначати хештегом #freeAzovstalDefenders, а також відмічати міжнародні організації, як-от «Червоний хрест», а також політиків, медіа й блогерів.

«У будь-якій соцмережі відмічайте @icrc. Це єдина організація, яка може отримати дозвіл на відвідування до обох сторін, що утримують військовополонених. Україна надає доступ до місць утримання полонених майже що два тижні, Росія ж блокує всі запити», – кажуть у Banda Agency.

   

Військових-командирів, які захищали Маріуполь й «Азовсталь», повернули з Туреччини до України 8 липня. Це Денис Прокопенко («Редіс»), Святослав Паламар («Калина»), Сергій Волинський («Волина»), Олег Хоменко й Денис Шелега.

Вони перебували в Туреччині після обміну полоненими між Україною й РФ, що відбувся 21 вересня 2022 року. Тоді з російського полону повернули 215 захисників Маріуполя в обмін на Віктора Медведчука.

   

Редакція The Village Україна спілкувалася з родиною Михайла Діанова, який захищав «Азовсталь» і повернувся додому під час останнього обміну після чотирьох місяців полону.