Декларація Fiducia Supplicans, затверджена Папою Римським Франциском, яка дозволяє благословляти пари однієї статі, стосується лише церков римського обряду й тому «не має правової сили» для вірян УГКЦ, заявили в Українській греко-католицькій церкві.

Благословення «не може суперечити вченню католицької церкви про сім’ю як вірний, нерозривний і плідний союз любові між чоловіком та жінкою», кажуть в УГКЦ.

Напередодні Папа Римський Франциск ухвалив доктринальну декларацію, яка дозволяє благословляти одностатеві пари. Водночас ритуалізація шлюбу, тобто вінчання в римо-католицькій церкві, для таких пар залишається недоступним.

У декларації наведені сценарії, за яких священник може дати благословення: це можуть бути спонтанні прохання під час паломництва, у приміщенні церкви чи просто на вулиці. Водночас декларація забороняє благословення одночасно зі світською реєстрацією шлюбу та у зв'язку з цією подією. 

«Обряди та молитви, які можуть ввести в оману щодо того, чим є шлюб, тобто «винятковий, стабільний і нерозривний союз між чоловіком і жінкою, що дозволяє продовження роду природним шляхом» і те, що йому суперечить, неприпустимо», – ідеться в декларації.

Благословення в декларації описане як заступницька молитва й «прохання Божої допомоги» для пар, «які не претендують на легітимність, але хочуть, щоб усе правдиве й добре в їхніх стосунках було піднесено присутністю Святого Духа».

Значення поняття «благословення» в церквах греко- та римо-католицького обрядів є відмінними, кажуть в УГКЦ: «За традиціями візантійського обряду поняття «благословення» означає схвалення, дозвіл чи навіть наказ щодо певного виду вчинків». Схвалення одностатевого союзу представники УГКЦ назвали таким, що спортворювало би вчення церки.

   

Раніше Папа Римський підтримав батьків ЛГБТ-підлітків, а також підтримав узаконення стосунків одностатевих пар.